vene
Uz kafu

Kako sam se rešila bolnih vena

Vi uživate da nosite kratke suknje, ali vaše bolne i otečene vene vam kvare šemu…Ne očajavajte, postoji rešenje. Ovo je moja ispovest!

U životu vam se sve svodi na to koliko imate sreće. Neko nasledi plac na Avali, kuću u centru a vi ste nasledili varikozne vene! Ah sudbino kleta! Što bi rekli: ,,Ko te kleo, nije dangubio“! Što se proširenih vena tiče, presudan faktor jeste nasledni, ali vaš stil života umnogome će uticati na razvijanje ovog oboljenja.

Nemate vremena za kafu i doručak? Imamo rešenje za vas

srcani udar krvni sudovi
Photo by: Pixabay.com

Osim što predstavljaju estetski problem, proširene vene mogu da budu i bolne. Osećaj teških nogu, svrab, grčevi ili bolovi u listovima samo su prvi od simptoma. Ne bih da vas plašim, ali pored akutnih postoje i hronične komplikacije koje pored oštećenja kože i krvnih sudova mogu dovesti i do opterećenja srca. Zar nije bilo dovoljno što su vam srce lomile razne neuspele ljubavi? Ne morate da ga dokusurite!

KAKO DOBITI MUŠKO DETE: Saveti koje su žene dobijale sa svih strana

problemi sa venama
Photo by: Pixabay.com

Ja sam se od svoje 12.-e godine bavila sportom i oduvek sam hiper-aktivna. Smatram da se hranim prilično zdravo, živim bez većih poroka i nemam zavisnost ni prema jednoj namirnici. Ovde na scenu definitivno uskače nasledni faktor, jer i pored zdravog života, problem sa venama mi se javio još u dvadesetim. Sitni kapilari mi nisu smetali, ali jedna vena na listu desne noge, negde baš iza kolena je toliko bila bolna, da sam prosto morala da se obratim lekaru. Hladno vreme mi nije smetalo, ali leto i vrućine bili su neizdrživi.

Zimski napitak kom nećete odoleti- kafa s’ medom!

srce
Photo by: Pixabay.com

Mislila sam da je laserska operacija jedino rešenje ali mi je hirurg preporučio da prvo probam sa sklerozacijom vena. Ja ću vam prostim rečima objasniti kako ovaj proces izgleda, a ako vas zanimaju stručni nazivi, posetite sajt neke od klinika koje se bave ovim postupkom. Najprostije rečeno, vena koja je problematična se pre svega pregleda ultrazvukom. Najčešće problem nije u delu vene koji vas boli. Izvor problema je vrlo verovatno neki zastoj u preponi. To je ono što ćete morati da sredite laserski u kasnijem dobu. Ako imate do ili oko 30 godina, sklerozacija je još uvek terapija koja može da vam pomogne. Ako imate preko 40 ili 50 godina, veoma je moguće da ovaj postupak neće biti toliko činkovit.

E, sad je stvarno DOSTA!

operacija
Photo by: Pixabay.com

Nakon što se vena pregleda ultrazvukom, putem igle i šprica se duž cele vene ubrizgava tečni sklerozans ili sklerozativna pena. Znate kako izgleda pur pena za zidove? E, ovo je ,,pur pena“ za zidove vaših vena. Ja lično ne podnosim da vadim krv i ne volim iglu u veni pa je meni ovaj proces bio neprijatan, ali ništa što ne može da se izdrži! Hirurg je ispunio venu, kao i kapilare. Nakon završetka ovog postupka veoma je bitno da nosite kompresivnu čarapu narednih 7 do 10 dana. Tačnije, ukoliko imate probleme sa venama, trebalo bi da što češće nosite ovu elastičnu čarapu.

Imala sam povišen holesterol: Evo koju sam kafu smela da pijem

doktor hirurg
Photo by: Pixabay.com

Takođe jedite hranu i pijte vitamine za jačanje krvnih sudova. Šetnja i fizička aktivnost su obavezni. Ako vam srce ne pumpa krv dovoljno a vi dozvolite sebi da ste pod stresom, šta mislite da će se dogoditi sa vašim venama kada sila zemljine teže krene da radi? Krv će se sjuriti prebrzo i vene neće moći da prime toliku količinu krvi. Velika je šansa da će vaša reka krvi napraviti rukavce, iliti dzepiće i ovo će vrlo verovatno postati problematična i bolna područja za vas u budućnosti. Zato na vreme vodite računa o zdravlju! Hladni meseci su idealni za sređivanje vena, zato ako ste osetili bolove obratite se ekspertima.

suknja
Photo by: Pixabay.com

Smatra se da sklerozacija nije rešenje na duže staze, ali ako ste kupili 5 godina bez bolova i pritom se niste podvrgli totalnoj anesteziji, nama ovo izgleda kao sasvim pristojno rešenje! Ova metoda je takođe i jako povoljna, pa se jedan tretman kreće oko 100e. Meni je na primer samo jedan i bio potreban. Prošlo je godinu dana i ja još uvek ne osećam bolove, ali redovno šetam i vodim računa o ishrani. Vena koja je bila problematična se u potpunosti povukla i više se ni ne primećuje gde je bila. Na leto ne planiram da izlazim iz kratke suknje!

kafa
Photo by: Pixabay.com

Tajna dugog životnog veka krije se u kafi i cigaretama? Ma da l’ je moguće?!

Jedno istraživanje je pokazalo da kafa pomaže da se arterije na zapuše. Preporučuje se do 400 mg kafe dnevno za odrasle, dok je dnevna količina za trudnice do 200 mg. Drugo istraživanje je pokazalo da 2 ili više šoljica kafe sprečavaju depresiju, rizik od raka prostate, raka dojke, kao i pojavu Alchajmerove bolesti. Sve ovo pod uslovom da ne postoji neka druga bolest. I naravno, nemojte preterivati kako ne biste izazvali kontra-efekat.

Nadamo se da smo vam otklonili neke nedoumice, a ukoliko imate nekih pitanja u vezi sklerozacije vena, pišite nam! Želimo vam divnu zimu, bez bolova u venama!

(Kafoholicarke.rs/ Gospodjica Spark)