Uz kafu

Imala sam povišen holesterol: Evo koju sam kafu smela da pijem

Nikada neću zaboraviti reči doktora pre desetak godina: “Menjamo jelovnik iz korena, nadam se da ti prva jutarnja kafa nije toliko bitna?”.

“Čoveče o čemu ti pričaš?! Kako to misliš nije mi bitna???” mislim se u sebi a izgovaram pokunjeno: “Volim kafu ali ako moram, prestaću da je pijem”. Videvši koliko me je pogodilo sve to oko jutarnje kafe, doktor se sažalio pa mi i pojasnio malo o čemu se tu tačno radi.

Rekao mi je da određene kafe, zbog sastojaka koje sadrže u sebi, bitno mogu uticati na povećanje holesterola. U pitanju su takozvani kafestol i kaveol kojih više ima u turskoj nego u instant kafi.

Foto: Pixabay

Odmah su mi zasijale okice: “Je l’ to znači da ću domaću moći da zamenim instant kafom?”

“Frape bi bio idealan”, reče doktor a ja sva srećna izađoh iz ordinacije. Nema veze što mi je zabranio sve što je najukusnije (pohovano, prženo, kačkavalje, pavlaku), bitno je da ipak mogu popiti bar neku kafu.

Onda mi na pamet padoše braća Grci i njihov savršeni frape! Heeej, pa još ću zamišljati da sam na plaži svaki put kad ga pijem ?

Foto: Pixabay

Kako miris kafe utiče na naše raspoloženje

Evo mog recepta za savršeni frape koji sam pila jedno dva meseca umesto domaće kafe, dok se holesterol nije vratio u normalu:

  • U čašu stavite jednu “trudnu” kašičicu Instant kafe
  • ako pijete slatku kafu, dodajte malo šećera
  • dodajte 1/3 čaše vode i mutilicom, pokretima gore – dole, napravite savršenu penu
  • dodati kockice leda (u slučaju da želite ledeni frape)
  • zalijte mlekom do vrha

Uživajte i ne mislite na holesterol! ?☕️

(Kafoholicarke.rs/T. Gojković)