kafa naslovna
Uz kafu

Tajna dugog životnog veka krije se u kafi i cigaretama? Ma da l’ je moguće?!

Živote su proveli na različitim kontinentima, nikada se nisu upoznali, vežu ih samo loše navike!

Danas se živi brzo, vremena je sve manje a obaveza sve više. Često zaboravimo da se javimo roditeljima, bakama, dekama, tetkama iz Švajcarske (dobro, njih se uvek setimo 🙂 ) jer smo se zatrpali pod hrpom zadataka koji neće imati nikakvog smisla jednog dana kada više ne budemo imali kome da se javimo. Najviše vremena nam ode na instagram, fejsbuk i tik tok a da toga nismo ni svesni.

sat
foto: Pixabay.com

Na svetu je sve više bolesti, sat nemilosrdno otkucava a životni vek modernog čoveka se sve više smanjuje. Nekada su ljudi živeli mnogo srećnije, bez razmišljanja o wi-fi-ju kada traže smeštaj na moru, o baldahinima i ležaljkama na plaži, o free pass-u za autoput, o punjaču za tablet, o proteinima i drugim dodacima ishrani. Ma koga je bilo briga za bezbroj kanala na TV-u!? Dovoljno je bilo da se ima par komada jaja, šaka brašna i da se ubere jabuka ili šljiva sa drveta! Eto vam i proteina i vitamina!

Proteinska pizza: Evo kako da je napravite

Nedavno sam pročitala vrlo interesantnu knjigu Džozefa Marfija „Kako koristiti zakone uma“ i verovali ili ne, u ovoj knjizi se pominje čovek po imenu Manuel de Mura koji je živeo čak 160 godina! Rođen je 25. marta, 1819. i ovaj gospodin je samo jednom u životu gledao televiziju! O njemu je 1979. godine pisao časopis „Nešnal Enkvajer“ i opisao ga kao medicinsko čudo!

polje zetva
foto: Pixabay.com

Da li biste pastu za zube zamenili zdravim uljem?

Njegov doktor nije imao objašnjenja za njegove organe koji su pucali od zdravlja, a Manuel koji je rođen i odrastao u Brazilu je otkrio da je tajna njegovog zdravlja zemlja koju obrađuje. On se nikada nije ženio, nije se razumeo u politiku i izjavio je da je u životu najviše uživao u šoljici vrele kafe i cigareti! Takođe je rekao za časopis „Forčn Tajmz“ da ne poseduje ništa i ne brine ni o čemu.

kafa dim
foto: Pixabay.com

Godine 2018. na BBC- ijevom vebsajtu pojavio se divan članak o izvesnom Frediju Blumu, najstarijem južnoafričkom čoveku na svetu. On je sa punih 114 godina izjavio da želi da ostavi pušenje ali da je „Đavo kriv- mnogo je jak“, kako izveštava Mohamed Ali, novinar BBC- ja. Fredi kaže da je bio najsrećniji kada je lovio ptice kao mlad momak i da ga politika uopšte ne zanima.

cigareta dim
foto: Pixabay.com

U februaru 2020. godine, u Ginisovu knjigu rekorda ušao je britanac Bob Vejton sa svojih 111. godina! Bob je vrlo dovitljivo izjavio da su dve stvari najbitnije za dug život a to su smeh i izbegavanje smrti!

Rad štitne žlezde može uticati na vašu trudnoću

Sa američkog kontinenta izdvojio se pecaroš Ričard Overton, koji je 2018. godine napunio čitavih 112 godina! On je odlučio da obelodani svoju malu tajnu a to je da u jutarnju kafu dospe malo burbona. Pored toga što je konzumirao jednu do četiri kafe dnevno, on je pušio i oko pola pakle cigareta svakog dana!

pecaros riba
foto: Pixabay.com

Izgleda da je tajna dugog života u maksimalnom uživanju! Ne dozvolite sebi da se previše opterećujete oko bilo čega, u životu sve brige prođu, nemojte samo da dozvolite da vam i život prođe a da niste imali bar neki mali užitak svakog dana, makar to bila jutarnja kafa sa dodatkom viskija. Zajedničko svim ovim ljudima koji naizgled nisu nikako povezani jeste upravo način razmišljanja– dodir sa prirodom i njihova sklonost ka malim životnim zadovoljstvima.

Naš recept za duži životni vek jeste smeh svakog dana bar tri puta dnevno i to obavezno uz kaficu!

(Kafoholicarke.rs/ Gospodjica Spark)