osmesi
Uz kafu

Da li biste pastu za zube zamenili zdravim uljem?

Kafoholičarka Kristina Čorak svoju pastu za zube zamenila je uljem a za Kafoholicarke.rs piše svoja iskustva. Njen tekst vam prenosimo u celosti.

Već godinama se oko njege zubi vode brojne polemike: koliko puta dnevno trebamo prati zube? Nakon svakog obroka ili je to previše?  Hoćemo li time možda oštetiti caklinu? Koji su sastojci paste zube? Pomažu li nam one ili nas truju?

Sva ta pitanja postavila sam i sama sebi jer u posljednje vrijeme dosta pažnje posvećujem čitanju savjeta o zdravlju, te eksperimentiranju prirodne kozmetike i prirodne alternative općenito. 

Top 5 maski za lice sa kafom i sastojcima koje svako ima u kuci

Zubna pasta mi se tu nekako izdvojila jer dva do tri puta dnevno koristimo nešto što se iz naših sluznica širi u krvotok, a gotovo sve komercijalne paste koje uobičajeno kupujemo u dućanima sadrže iste štetne sastojke. Samo je pitanje u kojim količinama. Uz uobičajene sastojke koje pomažu u izbjeljivanju zubi, kod osjetljivog zubnog mesa ili pak smanjuju upalu desni, flour se izdvaja kao najveći potencijalni problem. Iako je  gospodin flour onaj koji sprječava nastanak karijesa, razgrađuje bakterije, jača zube i sprječava njihovo propadanje, upravo je on po brojnim istraživanjima štetan za zdravlje. 

Problem nastaje zbog toga što nam je potreban, ali nema recepta za točnu mjeru. Manjak ovog minerala u organizmu može dovesti do propadanja zubi i prijeloma kostiju, ali pak višak, može uzrokovati razne bolesti, teška oštećenja zubi, kostiju i središnjeg živčanog sustava.

ulje za zube
Foto: Privatna arhiva/Kristina Čorak

Rad štitne žlezde može uticati na vašu trudnoću

Nakon što sam saznala „za“ i „protiv“ argumente ostala sam, iskreno, još više zbunjena. Trebamo ga, ali ne znamo koliko. Za mene,  jedina ispravna odluka bila je prirodna alternativa. Pohitjela sam po prirodno rješenje za njegu zuba, a uz to tražila i namirnice potrebne za unos dovoljne količine ovog minerala u organizam. Umjesto da ga unosim s raznim drugim otrovima koje sadrži uobičajena pasta za zube, radije ću ga u organizam unositi kroz prehranu

Saznala sam da ga dovoljno  ima u raznim namirnicama poput krumpira, riže, grožđica, žitaricama, soku od naranče, špinatu, medu i mrkvi. Također bogat izvor floura je riba (tuna, oslić, losos), ostali morski plodovi te sir, jaja i junetina

Jedan proizvod koji mi se nametnuo u ovom proučavanju bio je – ulje za zube, austrijske tvrtke Ringana. Kako oni slove kao tvrtka koja proizvodi isključivo 100% prirodnu kozmetiku odlučila sam izaći iz uobičajene zone trobojnog kalodonta i isprobati zdravu varijantu.

Ovo ulje je zapravo spoj raznih uljnih varijanti poput sezamovog ulja, ulja eukaliptusa, mente, kadulje, ekstrakta korijena kurkume, ulja anisa, limunovog ulja, ekstrakta cvijeta karanfila i mnogih drugih sastojaka iz organskog uzgoja.

Koristi se tako da se jedna žlica ulja mučka u ustima oko 1 minute, ispljune, zubi se iščetkaju i usta se isperu vodom. Već nakon prvog pranja osjećaj u usnoj šupljini bio je fantastičan! Kao da je spoj ovih prirodnih sastojaka doslovno pojeo svaku bakteriju u mojim ustima. Svježina u ustima  trajala je znatno duže nego nakon uobičajenog pranja zubi klasičnom pastom za zube. 

Imate neprijatan zadah? Rešite ga se uz pomoć kafe

Novo je  i neobično iskustvo je prije spavanja mućkati ulje, a ne četkati zube pjenušavom pastom koja grize obraze. Ali i je definitivno zdravo otkriće koje zasigurno zauzima mjesto u mojoj novoj jutarnjoj i večernjoj zubnoj rutini.

(Kafoholicarke.rs/Kristina Čorak)

Коментари су искључени на Da li biste pastu za zube zamenili zdravim uljem?