jake zene
Uz kafu

Žene sveta, ujedinite se!

Vreme je da svet sazna ko to zaista njime upravlja!

Drage dame, ovaj tekst je poruka vama da možete sve što poželite! Granica nema i ne dozvolite da vam ih bilo ko sem vas postavi. Bitno je da mlade mame usade svojim princezama zrno snage i volje u njihove mlade plodne umove jer upravo su one budućnost sveta.

stara slika
Foto: Pixabay.com

Vratimo se u davnu prošlost, u 1800-u godinu u kojoj se javlja prva srpska feministkinja, Draga Dejanović. Toliko je bila hrabra da se oprobala u glumi i pisanju! Smatrala je da su žene same krive za odnos muškaraca prema njima, jer su slepo pratile i prihvatale sta im je servirano.

Godine 1945-e žene su dobile pravo da glasaju! Nakon dugog i teškog rata, one konačno ulaze u sastav vlade, a neke su čak postale i ministarke poput Mitre Mitrović Đilas. Zamislite kakva čast! Tu se javilo još mnogo predivnih ženskih umova poput Mileve Marić Ajnštajn, Drage Ljočić, Nadežde Petrović i drugih. Ono što su imale zajedničko bio je umetnički duh i jaka vera u budućnost.

Mila Durman Emem blog
Foto: Privatna arhiva/ Durman

Na kafi sa Milom Durman: „Nikad nije ni previše rano, ni previše kasno da izgradite svoje snove“

Nakon ove pobede, žene su se samo uzdizale. Uloga žene više nije bila ograničena na kuhinju i otvorila su se mnoga vrata. Dok se u Srbiji ovaj napredak lagano primećivao, žene u drugim zemljama sveta su već uveliko koračale i gazile sve pred sobom. Tako se rodio i pokret otpora u Americi, buntovništvo, pravda za ovo i ono, i mnoge su žene postale doktorke, preduzetnice pa čak i predsednice. Godine 1896-e Jelisaveta Načić bila je prva srpska žena koja je upisala arhitekturu na Tehničkom fakultetu u Beogradu.

pokret otpora
Foto: Pixabay.com

Na kafi sa Milanom: Cilj mi je da „pokrenem“ žene da ne zapostave svoj izgled i društveni život dobijanjem uloge majke

Žene sveta su se uzdigle i pokazale da su ravne muškarcima, da ne postoji posao koji ne mogu da obave sa istom profesionalnošću, ako ne i bolje. I sada se svi pitamo ŠTA SE DOGODILO? Zašto su odjednom žene opet počele da padaju na lestvici poštovanja u muškim očima? Toliko truda, rada, borbe koje su starije generacije podnele, da bi se u 2022. godini sve svelo na slikanje golotinje, prikazivanje bezobrazluka i prostakluka, traženje hleba bez motike… Ne dozvolite da budete previše dostupne! Zahtevajte svoja prava i svoje mesto!

poslovna zena
Foto: Pixabay.com

Na kafi sa dizajnerkom Katriel Accessories: Neuspeh za mene nikada nije postojao kao opcija

Vreme je da zastanemo i da se ujedinimo! Dosta je podmetanja noge koleginici, dosta je krađe momaka drugarici, dosta više sa varanjem, laganjem, ogovaranjem! Pravi je momenat da stanemo na put ovom emotivnom i duhovnom propadanju i da pokažemo svetu da MI TO MOŽEMO! Treba da se postavimo primer generacijama koje dolaze i da im se jasno stavi do znanja da ako žele, mogu da stignu i do meseca! Da! Tako je! Granice ne postoje!

mesec
Foto: Pixabay.com

Sada kada je edukacija dostupna čak i online, možete da se obučite za šta god želite! Ono što je zanimljivo, jeste to da u svakoj velikoj kompaniji ima mnogo vrednih i radnih žena koje drže posao u svojim rukama. Međutim, često su u senci, a na sceni su muškarci koji naizgled „vode posao“. Ne zaboravite, da su baš kao i u braku, žene takođe i na poslu vrat koji pokreće glavu. I nikada ne zaboravite da ako je Jelisaveta mogla da završi arhitekturu pre 200 godina, pa i vi ste sasvim sposobne da završite fakultet po svom opredeljenju!

reporterka
Foto: Pixabay.com

Danas često upoznajem žene koje su se „predale“. Prihvatile su život kakav im je nametnut i digle ruke od toga da sebi nađu pažljivijeg partnera, bolje plaćen posao… Ako uložite dovoljno truda i rada, možete da postignete sve! Ugodite sebi i stvorite baš onakav život kakav vama odgovara, po vašim pravilima, život u kom ćete biti poštovane i voljene. Treba da smo podrška jedna drugoj, vetar u leđa, ujedinjene u svom cilju stvaranja boljih uslova za budućnost.

zene ujedinjene
Foto: Pixabay.com

Naš savet je da počnete još danas! Skuvajte kafu svojoj prijateljici i započnite plan makar i na papiru. Što možeš danas, ne ostavljaj za sutra! Gvožđe se kuje dok je vruće, a ni kafa se ne ostavlja dok vri na šporetu! Vreme je!

(Kafoholicarke.rs/ Gospodjica Spark)