Mila Durman Emem blog
Na kafi sa...,  Uz kafu

Na kafi sa Milom Durman: „Nikad nije ni previše rano, ni previše kasno da izgradite svoje snove“

Mila vodi blog od svoje četrnaeste godine i veoma je uspešna u tome.

Dok su se deca njene generacije još uvek igrala, ona je već imala jasnu viziju svoje budućnosti. U svet blogovanja ušla je kao tinejdžerka i uprkos brojnim preprekama uspela je da izgradi svoje malo online carstvo.

„Sve je počelo sa jednim WordPress blogom i Facebook nalogom, vodila sam blog nekih mesec dana, međutim u tom periodu nisam imala nikakvu podršku i odustala sam od blogovanja. Nekih šest meseci kasnije bila sam u potrazi za platformom uz pomoć koje ću moći da podelim svoja mišljenja i pokušam da pomognem tinejdžerima da prodju kroz fazu puberteta. Tokom te potrage, desilo se da sam se nekako pronašla u aplikaciji Instagram i tu sam zvanično započela sa blogom po kome me danas svi znaju – Emem Blog, otkriva nam Mila svoje početke.

Kako da pravilno postaviš cilj i uspešno ga ostvariš

Mila Durman Emem blog
Foto: Privatna arhiva/Mila Durman

Na samom početku, Mila je imala veliku podršku porodice, što je najvažnije u svemu.

„Pre svega sam morala mamu da pitam šta ona misli o tome da ja postanem blogerka i na moju sreću, nije imala ništa protiv te ideje. Lično mislim da u početku moja porodica nije smatrala moj blog nečim čime ću se u budućnosti ozbiljno baviti, ali su uvek bili tu za mene da me podrže i da mi daju savet i za to sam im izuzetno zahvalna“, ponosno ističe ova mlada devojka.

Kako je Milina popularnost na Instagramu rasla, tako su i negativni komentari postali česti. Nije bilo lako izboriti se sa njima i ne obraćati pažnju na to, ali ona je ipak uspela.

„Da budem iskrena u početku je bilo vrlo teško izboriti se sa svih hejtom, taj hejt nije bio u fazonu ostaviću joj hejt komentar ili hejt poruku, bile su pravljene hejt grupe, drame, pisalo se svakom mom pratiocu ponaosob, pravili su se lažni četovi, zaista je bilo svačega i u jednom periodu taj hejt je ozbiljno uticao i na moje zdravlje. Vremenom, naučila sam da svi ljudi koji me hejtuju zbog stvari koje sam uspela da postignem, zapravo nisu zadovoljni svojim životom, pa moraju moj život da komentarišu. Više se ne obazirem na takve ljude, ukoliko neko želi da mi da kritiku, tu sam da je saslušam i eventualno korigujem svoj način rada. Medjutim, ukoliko neko želi da me hejtuje, neka to rade, ali oni su na gubitku. Bitno je da mi je ovo iskustvo sa hejterima pomoglo da sebe izgradim u mnogo samouvereniju osobu, ne samo u poljima rada, već i u privatnom životu“, navodi Mila.

Kako da pravilno postaviš cilj i uspešno ga ostvariš

Mila Durman Emem blog
Foto: Privatna arhiva/Mila Durman

Mila ima dosta pratilaca koji još uvek idu u osnovnu školu, ali ona uspešno priča o temama koje će privući svačiju pažnju.

„Neki od njih su više uživali u teenage temama koje sam nekada pisala, mada veliki broj mojih mlađih pratilaca je veoma inspirisan mojim novijim temama na blogu i dosta njih se zapravo odlučuje da sami započnu svoj biznis i svoju karijeru u veoma mladim godinama“, kaže nam ova mlada i veoma uspešna devojka i otkriva da dosta ulaže u edukaciju.

„Izuzetno volim da čitam knjige i da se edukujem u raznim poljima. Ovih dana baš uživam u čitanju knjige “Međunarodne finansije” napisane od strane Prof. dr Kostadina Pušare. Pored toga, blogovanje je zaista doprinelo mome ličnom razvoju. Zahvaljujući mnogim iskustvima koje sam pokupila kao mlada influenserka, danas posedujem dosta znanja koje iskazujem kroz svoje tekstove“, naglašava Mila.

Evo kako da proverite koliko brzo vam radi mozak

Osim pisanja tekstova i saradnji sa brojnim klijentima, Mila planira da pokrene i svoju online prodavnicu.

„Trenutno mi je u planu da izbacim svoju online prodavnicu sa tri vrste produkta. Produkti su spremni a za svoj osamanesti rodjendan sam otovorila i sopstveni bankovni račun„, otkriva nam Mila.

Mila Durman Emem blog
Foto: Privatna arhiva/Mila Durman

Iako ima samo 18 godina, Milu zanima sve u vezi biznisa, pa se pitanje da li će svoje obrazovanje nastaviti u tom smeru, samo nametnulo.

„Ovo je veoma komplikovanje pitanje, na koje još uvek nemam tačan odgovor. U ovom trenutku završavam treću godinu u srednjoj umetničkoj školi za dizajn. Plan mi je da nastavim svoje obrazovanje na Akademiji poslovnih studija, smer IT. Tim putem imaću dve opcije – da jednog dana dobijem posao u kompaniji koja kreira igrice, što mi je bila želja jedan duži niz godina ili da uz pomoć tog znanja izgradim sama svoj stabilan biznis. Kao što sam već rekla, još uvek ne znam tačan odogovor, ali sigurna sam da će vreme samo da mi otkrije put kojim bi trebalo da idem„, priča nam svoje planove ove mlada devojka, koja kada bi morala da bira između bloga, biznisa i umetnosti, sigurno bi odabrala biznis.

„Definitivno bi to bio biznis. Prosto iz razloga što bih svoj biznis mogla da oblikujem kako ja poželim, moj biznis mogao bi da se sastojii iz bloga i iz umetnosti, i iz čega god poželim. Pored toga, izgradnjom svoga biznisa, otvaraju mi se više polja nego kad bih se bavila samo blogovanjem ili samo umetnošću i zahvaljujući tim poljima imala bih veće šanse za uspeh“, iskreno govori Mila.

Kako zaraditi od bloga?

Na putu ka „izgradnji“ svog carstva, ova devojka sebi nikada ne dozvoljava jednu stvar.

„Nikako sebi ne dozvoljavam da zaboravim sve ljude koji su mi pomogli da dodjem do mesta gde se sada nalazim. Oni igraju značajnu ulogu u mome životu i izuzeno sam im zahvalna na svemu, trudim se da moju zahvalnost iskažem kroz pomoć i tekstove koje im pružam“, otkriva Mila.

Mila Durman Emem blog
Foto: Privatna arhiva/Mila Durman

Za sam kraj razgovora, Mila ima poruku za sve kafoholičarke ali i sve mame koje se plaše da dozvole deci da se javno eksponiraju.

„Drage kafoholičarke, ukoliko sam ja, devojčica koja je nekada sa samo četrnaest godina započela sa blogovanjem na internetu i koja je danas postigla mnoge ciljeve o kojima je nekada samo mogla da sanja, onda to možete i vi, kao i vaša deca.

Nikada nije ni previse rano, ni previše kasno za odluku da izgradite vaše snove. Ukoliko imate ideju, za koju mislite da je dobra, ne dozvolite da sami sebe sputate od te ideje. Naravno, ovo ne znači da će svaka ideja na koju dodjete da bude genijalna, ali ukoliko postoji nešto što osećate da je dobro, da vam je potrebno, da je to nešto čime želite da se bavite i da je to nešto što vama znači, odlučite se za taj korak i pokušajte da to uradite. U životu, nijedna pomisao nije nemoguća, sve što vi poželite da budete i čime vi želite da se bavite je moguće, samo ako dozvolite sebi da napravite taj korak.

Ukoliko ste mama i ukoliko se nadjete u situaciji gde vaše dete želi da se oproba u nečemu novom na internetu, moj lični savet je da ih ne sputavate od njihovih ideja i želja. Koliko god vasa deca izgledala mlado u vašim očima, oni se već od ranih godina nesvesno spremaju za život. Njihove ideje mogu ih dovesti do prelepih stvari u životu i smatram da bi ste vi mogli da im pomognete da te snove ostvare.

Na internetu ima puno pozitivnih i negativnih stvari, ali iste te stvari postoje i u pravom svetu i to je nažalost činjenica koju ne možemo da promenimo. Ali uz svaki uspon i pad, izlazi se sa novim znanjem koje doprinosti našem razvoju i našim odlukama u budućnosti“, zaključuje Mila.

(Kafoholicarke.rs)