Milana majka
Na kafi sa...,  Uz kafu

Na kafi sa Milanom: Cilj mi je da „pokrenem“ žene da ne zapostave svoj izgled i društveni život dobijanjem uloge majke

„Svaka srećna žena je i bolja majka“

Milana Radovanović, autorka bloga i Instagram profila Milanassweetlife, svakodnevno na svojim mrežama deli korisne savete za sve mame. Njen profil, koji odiše ljubavlju, postoji više od 5 godina, a nama uz kafu otkriva kako se odlučila na ovaj korak.

„Instagram profil i blog nastali su par godina pre nego što sam postala majka. Pokretanjem bloga nisam ni slutila da ću krenuti na ovu stranu.
Dolaskom dece na svet, počela sam da pratim profile mama i onda sam osetila potrebu da i moj blog i IG profil krenu tim putem. Iskreno, pre pet i po godina nije bilo ovoliko „mama blogerki“, ali mislim da svaki profil sa dobrim sadržajem može pronaći svoju publiku“, govori nam na početku Milana.

Milana majka
Foto: Privatna arhiva/Milana Radovanović

Milana na svom profilu, uz razne igrice deli i fotografije svoje dece. Na početku joj nije bilo svejedno.

„Moram priznati da sam imala nedoumice oko toga. I sada znam sebi da postavim pitanje „da li je dobro to što su slike dece postavljene javno„, ali kada sam krenula ovim putem nema povratka“, otrkiva nam Milana.

Kako zaraditi od bloga?

Za vreme vanrednog stanja mnogi roditelji su tražili inspiraciju na njenom blogu i od nje se očekivalo uvek nešto novo. Mnogi bi bili saglasni sa nama i rekli da je ona jedna savršena mama. Međutim, ona tako ne misli.

„Drago mi je da čujem da sam nekome inspiracija. Daleko od toga da mislim da sam savršena mama. Ja upravo kroz profil želim da pokažem da i jedna obična mama može mnogo toga da postigne u životu, pa i to da nađe vremena za sebe i za svoju porodicu“, naglašava ova mama, koja pored saveta o roditeljstvu, na svom blogu piše i o nezi tela spolja i iznutra.

Jedan od mojih ciljeva je i da „pokrenem“ žene da ne zapostave svoj
izgled
i društveni život dobijanjem uloge majke. Mislim da je svaka srećna
žena i bolja majka“, kaže nam Milana.

Top 5 maski za lice sa kafom i sastojcima koje svako ima u kuci

Milana majka
Foto: Privatna arhiva/Milana Radovanović

Milana je po struci diplomirani vaspitač i neko je ko „ne prodaje maglu“ na Instagramu, ali ipak radionicu još uvek ne planira.

„Mislim da je za radionicu još uvek rano tj. ja nisam spremna da izađem
pred velik broj ljudi. Hahahaha trema radi svoje“, iskrena je Milana i dodaje da je koči to što je perfekcionista.

Objavljivanje zbirke osmišljenih igrica za decu je bio jedan od planova tokom izolacije, ali ga nisam sprovela u delo jer sam perfekcionista i nije mi se svidelo kako sam započela neke e-book-ove. Umesto te zbirke pokrenula sam Newsletter, gde sam slala razne aktivnosti za decu – od priča i njihovih obrada do kvizova znaja, igrica… Bilo je raznog sadržaja i komentari mama koje su na mailing listi su veoma pozitivni. Evo javno obećavam da će biti neki e book, a čitaoci mogu da daju predloge šta bi im najviše značilo„, kaže nam Milana.

Milana majka
Foto: Privatna arhiva/Milana Radovanović

Kako njene devojčice budu rasle, tako će se i menjati koncept njenog profila.

„Ja inače radim sa decom od 3 do 7 godina, pa mi je taj uzrast veoma
blizak i moram priznati da me sve posle toga malo plaši jer nemam iskustva. I sada ima nekih mama koje me pitaju za savet vezano za decu starijeg uzrasta, ali mislim da nisam kompetentna da odgovaram jer nemam iskustvo sa tim uzrastom. Eto, kako deca rastu tako ću obrađivati aktuelne teme pa će i čuveni pubertet doći na red„, sa osmehom kaže Milana.

Kako zameniti šećer za med u receptima

Ćaskajući uz kaficu, došle smo i do teme o kojoj se sve češće polemiše, a to je zdrava ishrana. Milana je sa nama podelila neke svoje rituale.

„Iskreno, do pre par godina ih nisam ni imala a onda sam sasvim slučajno naišla na profil Tatjane Popović, čiji me je način ishrane privukao na prvu loptu. Polako sam isprobavala jela po njenom receptu i slušajući njena predavanja shvatila sam da je vreme za promenu. Uvođenjem određenih izmena u ishrani brzo sam videla promenu. Pijem dosta tečnosti (2,5-3l) pod tečnost mislim KAFA, voda, limunada i čaj. Sokove ne pijem, a gazirano još manje. Slatkiše polako zamenjujem zdravijim varijantama. Obično imam tri glavna obroka i dve užine. Pijem ulje crnog kima koje mi dosta pomaže u ublažavanju respiratorne alergije. Sve više shvatam koliko ishrana utiče na naše zdravlje i energiju tokom dana“, otkriva nam Milana i za kraj poručuje svima da ne zapostavljaju sebe.

Milana majka
Foto: Privatna arhiva/Milana Radovanović

Osmeh kao drugo ja

„Prvi i možda najvažnijji savet za sve mame jeste da ne zapostavljaju sebe
dolaskom deteta na svet. Pronađite vreme za sebe, za šoljicu kafe koja nam svima prija. Radite stvari koje prijaju vama i vašoj deci, bavite se fizičkom aktivnošću a pritom uključite i dete, mislite o zdravlju jer je ono bitno za energiju koja nam je potrebna. Svakoga jutra se pogledajte u ogledalo i recite sebi „MOGU JA TO““, završava ova mlada i uspešna mama.

(Kafoholicarke.rs)