zrna kafe
Uz kafu

Život bez kafe: HOROR ili RAJ?!

Koliko puta ste čuli da je najveća kletva „Dabogda imao, pa nemao“? Do sada nisam imala priliku to da iskusim (nadam se i da neću) ali ne mogu prestati da mislim o tome šta ćemo sve izgubiti ako nestane kafe… Hodaćemo spavajući? Družićemo se manje? Kako će studenti polagati ispite?

Svakodnevno imamo priliku da čitamo o famoznom globalnom zagrevanju, koje nam „preti“ već duže vreme, ali što se kafe tiče sada je i zvanično procenjeno da će divlje vrste potpuno izumreti do 2080. godine. Osim toga urađena je i procena rizika za sve svetske biljke kafe koja pokazuje da je 60% od 124 poznate vrste na ivici izumiranja.

Foto: Pixabay

I šta sada?! Prva pomisao mi je bila da je to daleko, možda će naći neko rešenje, ali kada sam malo bolje proračunala ipak ne bih želela da rizikujem i svoj 100-ti rođendan dočekam bez kafe 😀 Možemo zajedno prodiskutovati na tu temu, kako bi nestanak kafe uticao na život ljudi, ali evo pet primera koji su meni prvo „pali na pamet“.

  • Da li bi ono čuveno komšijsko „Dođi na kafu“ izgubilo svaki smisao? Da li bi komšinice imale razlog da odu jedna kod druge? Kako bi izgledalo to tračarenje uz kafu? Pa zatim sva ta zabava oko okretanja i „gledanje“ u šolju… bez kafe ne bi bilo isto, zar ne?
Foto: Pixabay
  • Veliki procenat studenata najbolju koncentaciju za učenje ima noću. Ja nikada nisam bila jedna od njih jer već od 14 časova meni mozak polako počinje da drema da bi se do 21h potpuno ugasio (ali se zato budi pre petlova) 😀 E sada zamislite da nema kafe, pa ko bi svim tim studentima bio saveznik u noćnom učenju… ne bih volela da sam na njihovom mestu.
Foto: Pixabay
  • Koliko pauza na poslu bi ljudi pravili da nema kafe? Zamislite da čekate u ogromnom redu u pošti ili banci (na primer) a šlužbenica koja radi nije popila kafu… dajte mašti na volju kako bi to izgledalo 😀
Foto: Pixabay
  • Svi volimo goste ali malo je onih koji vole goste koji su poziv na kafu shvatili kao celodnevni. Kada gosti dođu naravno da ih poslužite kafom ali posle te prve kafe mora da bude bar još jedna, jer kako bi inače gosti znali kada treba da odu kući bez čuvene „sikteruše“? 😀
Foto: Pixabay
  • Poslednji primer ali možda i najvažniji jer se odnosi baš na nas i kako bi nama bilo da nema ovog čarobnog crnog napitka.. zamislite svoja jutra, podne, večeri.. zamislite putovanja (letovanja i zimovanja)… zamislite izlaske i zalaske sunca.. zamislite rođendane, praznike i proslave.. bez uživanja u ovom divnom napitku.
Foto: Pixabay

Zato uživajte u trenutku, u kafi i kafenim napicima i ako se bar malo potrudimo možda će nešto od lepote koja nas okružuje ostati i generacijama koje tek dolaze. Kako biste vi podneli nestašicu kafe? Pišite nam na instagramu ili u komentarima.

(Kafoholicarke.rs/ B. Janković)

Коментари су искључени на Život bez kafe: HOROR ili RAJ?!