Bakin recept za savršenu domaću kafu
Ima li šta lepše od mirisa sveže samlevene kafe iz starog bakinog mlina? Ne, nema…
Ne znam kakvo je stanje kod vas, ali ako mene pitate, moja baka kuvala je najbolju kafu. Nikada neću zaboraviti kada sam kao mala bila opijena mirisom tog tako savršenog napitka koji ja ne smem da probam jer će mi izrasti rep.
Ali, kada sam dovoljno porasla i bojazan oko famoznog repa nestala, ja sam srknula bakinu kafu. Ah taj trenutak rečima je neopisiv! Moram da napomenem da to nije bio prvi put da pijem kafu ali tada mi je prvi put baka skuvala. I stvarno se razlikovala od prethodnih…
Naravno da sam istog trenutka zamolila baku da mi kaže kako priprema kafu i od tog trenutka pripremam je na isti način. Bakina je ipak ostala jedinstvena (možda zbog „smederevca“ na kom se kuvala) ali nije ni ova za bacanje 🙂
Evo recepta za bakinu domaću kafu:
- staviti vodu u džezvu i čekati da provri
- dok čekate, u ručnom mlinu (ako nemate, može i električni ali je bitno da bude sveže samlevena) sameljite kafu
- kada voda provri, odspite malo u šoljicu
- u ostatak vode u džezvi stavite dve ravne kašičice kafe (za jednu šoljicu) i vratite na ringlu
- čim se pena digne, sklonite sa ringle i prelijte onom vodom iz šoljice
- kafa je spremna za serviranje
- obavezno staviti i dva komada ratluka na tacnu, kako bi doživljaj bio potpun.
Eto! Recept nije nimalo komplikovan ali je pun ljubavi i sigurno uspeva! Ja ovako pripremam kafu od kad znam za sebe a samo zato što sam obožavala da je pijem kod svoje bake.
Kafa u kornetu? Moguće je! Evo kako da je napravite
Kako vi pripremate ovaj crni napitak? Podelite sa nama u komentarima svoj način pripreme. 🙂
(Kafoholicarke.rs/T. Gojković)