Uz kafu

Kafa iz izmeta divlje životinje: Prestiž ili marketinški trik?!

Koliko biste platili da probate kafu koja je pre vaše šoljice prošla kroz nečiji probavni trakt? Ili je ne biste probali ni da vam plate? Često su nam neki trendovi nametnuti i poželimo da imamo ili probamo nešto za čime je “poludeo” ceo svet a da nismo ni sigurni da li je to stvarno dobro ili je samo marketinški trik. Međutim imamo i onu staru čuvenu izreku “ako ne znaš šta je dobro, pitaj šta je skupo” a odluka je samo na vama!
Foto: Pixabay

Naime radi se o čuvenoj kafi Kopi Luwak koja se dobija na specifičan način. Legenda kaže da je Kopi Luwak otkrivena u Indoneziji još u vreme dok je bila pod holandskom kolonijalnom vladavinom. Tada je domaćim poljoprivrednicima bilo zabranjeno da beru kafu za sopstvenu upotrebu i bili su primorani da je traže oko sebe.

Ubrzo su otkrili da divlja životinja Civet jede najbolja zrna kafe i da ih ne “vari” već „izbacuje“ cela zrna. Kada su probali tu kafu otkrili su da ima mnogo bolji ukus od uobičajene kafe tog vremena. Tako je i nastala ova luksuzna kafa koja je specifična po tome što se ne bere od strane ljudske ruke već se dobija prikupljanjem iz izmeta životinje.

Foto: Pixabay

Civet je životinja iz porodice mačaka, mada iskreno meni više liči na džinovsku vevericu :). Njena omiljena hrana je crvena bobica kafe i to najzrelija i najbolja, na čemu se i zasniva tvrdnja da je ta kafa koju ona “izbaci” najkvalitetnija.

Preskočićemo pojašnjenje procesa koji se dešava u njenom stomaku (ipak će možda neko od nas probati tu kafu ili je neko već probao) i reći samo da su tako „dobijena“ zrna zelenkasto braon boje, a nakon čišćenja (nadamo se dubinskog), sušenja i prženja (ali ne mnogo da bi zrna zadržala tu specifičnu aromu), dobija se ta prestižna kafa.

Ne bacajte talog od kafe! Evo kako ga možete iskoristiti na najbolji mogući način

Cena ove kafe je visoka, npr. kilogram pržene Kopi Luwak kafe se kreće od 500$-700$ pa čak negde i do 1600$ a za 1 kg Kopi Luwak potrebno je „pregledati“ oko 3 i po kilograma izmeta ove životinje.

Foto: Pixabay

Vremenom je potražnja za ovom kafom postajala sve veća a način „prikupljanja“ kafe u prašumi sve teži. Zbog odluke ljudi da naprave veštačke okoline i kaveze za uzgajanje civetki, životinje postaju ugrožene a kvalitet kafe lošiji.

Meštani su ukus ove kafe opisivali kao miris prašume nakon kiše, sa ukusom čokolade i vanile.

Foto: Pixabay

S obzirom na to da se ova kafa može probati i u Beogradu, ako želite probaćemo je! Zanemarićemo način “proizvodnje” i fokusiraćemo se na miris i ukus i preneti vam naše utiske.

Pišite nam u komentarima ili na instagramu @kafoholicarke ako ste vi imali priliku da probate ovu kafu.

(Kafoholicarke.rs/B. Janković)

Коментари су искључени на Kafa iz izmeta divlje životinje: Prestiž ili marketinški trik?!