Putopisi kafoholičara,  Uz kafu

Je l’ Sarajevo gdje je nekad bilo Il’ se mome srcu učinilo?

Postoje ti neki gradovi koji ti obilježe život i kojima se uvijek vračaš. Tako je to najčešće grad u kojem si rođen, u mom slučaju to je Travnik. Jedan i jedini. Kako je to Meša već odavno fino napisao, “ljepših možda ima ali dražih nigdje“!

I onda dođu oni gradovi kojima se vračaš, gradovi koji su te kupili za cijeli život. Takav grad je Sarajevo. Sarajevo je uvijek bilo jedna od najvećih turističkih atrakcija na Balkanu, zahvaljujući svom spoju istoka i zapada. Prijateljica i ja smo se već duže vrijeme spremale posjetiti Sarajevo, meni je to kao drugi dom a njoj je bio dobar turistički obilazak. Kaže da sam bila dobar turistički vodič, pa hajmo joj vjerovati.

Foto: Đurđica

Preko bookinga smo rezervirale mali, slatki apartman koji je u samom centru grada. U Sarajevu možete jako jeftino rezervirati smještaj, naš je koštao oko 50 eura za dva noćenja i dvije osobe.

Ako želite upoznati Sarajevo, njegovu dušu, morate razmišljati kao Sarajlija. Dobro, ili se barem tako ponašati. Naime, ja se uvijek tako ponašam na svojim putovanjima. Jedem u običnim malim restoranima, pijem kavu na ulici u malim, zanimljivim kafićima, jer tada ćete najbolje upoznati čar tog grada. Ne treba vam puno da se zaljubite u taj grad. U njegovu kulturu, hranu, ljude.

Foto: Đurđica

Postoji mnogo stvari u ovom gradu koje trebaš posjetiti ali barem ćemo nabrojati neke važnije. Naravno, ne možeš doći u Sarajevo a da nisi bio na Baščaršiji. Posjetio Sebilj. Slikao se s golubovima. Obišao sve male dućane. Izgubio se u ulicama. Divio se rukotvorinama. Kupio suvenir i na kraju onako umoran/a sjela popiti pravu bosansku kafu. Pravu bosansku kafu piješ s ćejfom, iz fildžana i džezve uz obaveznu kocku šećera i rahat lokum. Kocku šećera umočiš u kafu dok ne omekša onda zagrizeš komadić kocke te zaliješ kafom.

Foto: Đurđica

5 kafa koje morate probati ove zime

Naravno, kad ogladniš moraš probati ćevape i pitu. Najčešće pojedem pitu jer ja sam ipak iz Travnika a tamo su najbolji ćevapi. Ali uz kuglicu kajmaka mogu proći i sarajevski. Osim pite i ćevapa u Sarajevu morate probati i ostale bosanske specijalitete kao što su bamija, klepe, šiš ćevap, hadžijski ćevap, begovu čorbu, uštipke, te nezaobilazne slastice. Ja najviše volim tufahije ali probajte i urmašice, baklavu, tulumbe. Vjerujete nećete požaliti.

Foto: Đurđica

Nakon što ste fino papali, možete poći u obilazak grada. S Baščaršije preko Ferhadije do Vječne vatre. Vječna vatra je spomenik vojnim i civilnim žrtvama Drugog svjetskog rata u Sarajevu. Spomenik je napravljen 1946-te godine na prvu godišnjicu oslobođenja Sarajeva od njemačke okupacije. Za vrijeme opsade Sarajeva plamen je bio ugašen jer u gradu nije bilo potrebnog goriva.

Vijećnica se nalazi nedaleko Baščaršije te je jedan od najljepših objekata iz austro – ugarskog doba. U kolovozu 1992 godine zapaljena je Vijećnica a u vatrenoj stihiji nestalo je 80% književnog fonda i dokumenata koji su svjedočili o povijesti Bosne i Hercegovine.

Foto: Đurđica

Preko puta Vijećnice je Inat kuća koju svakako trebate posjetiti. Danas je ona nacionalni restoran u kojem možete kušati sva ona fina jela koja sam nabrojala i uživati u pogledu na Miljacku i Vijećnicu. Nekad je Inat kuća bila na mjestu gdje je trebala biti izgrađena Vijećnica. U cilju izgradnje objekta bilo je potrebno srušiti dva hana i jednu privatnu kuću. Hanovi su srušeni ali vlasnik kuće, stari Benderija zahtijevao je da mu se isplati naknada za kuću i da se kuća prebaci na drugu stranu Miljacke. Tako je i napravljeno a kuća je zbog inata vlasnika proglašena Inat kućom.

Foto: Đurđica

U ulici Kovači možete uživati u malim autohtonim kafićima te popiti jako dobru bosansku kafu te se zasladiti šerbetom. Tu posjetite Ministry of Ćejf te čajdžinicu Džirlo. Mala mjesta s velikom pričom i prekrasnim pogledom na Sebilj. Tu nastaju najbolje slike za Instagram, vjerujte mi.

Foto: Đurđica

Preko Kovača uz Vratnik možete se popeti do Žute tabije i Vidikovca odakle puca prekrasan pogleda na Sarajevo i nastaju najljepše panoramske fotografije. U restoranu Vidikovac pojela sam najbolje uštipke s kajmakom i suhim mesom uz prekrasan pogled na Sarajevo. Ako još želite malo više istraživati možete se popeti do Sedrenika, Zmajevca odakle je pogleda na grad jednostavno savršen.

Foto: Đurđica

Pogledajte 10 najlepših fotografija kafe sa pogledom

U Sarajevu svakako posjetiti Vrelo Bosne i Vilsonovo šetalište. Vilsonovo se proteže desnom stranom Miljacke i zatvoreno je za promet. Na njemu svakako posjetite caffe bar Tito koji se nalazi u Historijskom muzeju BiH. Ova kafana definitivno spada u atrakcije koje vrijedi posjetiti jer je posvećena Josipu Brozu Titu.

Ako se odlučite za noćni život vjerujte da Sarajevo nudi kvalitetan noćni provod jer sarajevski klubovi, pubovi i barovi nude obilje sadržaja.

Foto: Đurđica

Ako se želite prisjetiti nekih vremena koja su iza nas, posjetite Tunel spasa. Ja nisam ali ne znači da vi ne trebate. Ja sam osjetila rat i ne želim se uopće sjećati tih strahota. Tko želi posjetiti Tunel spasa mogu reći da je dugačak oko 800 metara i da je bio jedina veza opkoljenog Sarajeva sa svijetom. Kroz tunel tokom dvije godine opsade vršilo se snabdijevanje Sarajeva hranom, oružjem, lijekovima. U tunelu možete vidjeti postavu koja svjedoči o 1425 dana opsade Sarajeva. Ne ponovilo se!

I za kraj popijte vode sa česme pokraj Gazi- Husrev begove džamije. Begova džamija najvažniji je vjerski objekt u Sarajevu. Pored vjerskih objekata ljudi su često znali financirati i izgradnju javnih česmi. Jedna takva je i uz Begovu džamiju a legenda kaže da putnik koji se napije vode s te česme će se jednog dana ponovno vratiti u Sarajevo. Pa popijte vode. Ja jesam i svake godine mu se vratim i istražujem neku novu mahalu, neku novu znamenitost i uživam. Jer u Sarajevu definitivno možeš samo uživati. Sretan put svima.

Foto: Đurđica

5 koraka do sreće

Mi jedva čekamo da posetimo Sarajevo tako da smo uživale u putopisu kafoholičarke Đurđice a vi? Čekamo utiske u komentarima a ako i vi želite sa nama da podelite svoje putopise, pišite nam na mail kafoholicarke@gmail.com. Jedva čekamo da čitamo vaše avanture! <3

Pogledajte još putopisa:

Od poslednjeg mesta na listi do putovanja iz snova

Pariz iz ugla jedne Vere

Tajland zvani raj

Moja avantura, ja je zovem Maldivi…

(Kafoholicarke.rs/ Đurđica)

Коментари су искључени на Je l’ Sarajevo gdje je nekad bilo Il’ se mome srcu učinilo?