5 kafa koje morate probati ove zime - Kafoholicarke
Kafeni napici,  Recepti

5 kafa koje morate probati ove zime

Želite da ulepšate sebi dan? Jede vam se nešto slatko, a ne želite da provedete sate u kuhinji? Dolaze vam gosti, ne znate sta da spremite brzo i lako a da voli svako? 🙂 Uz pomoć naših recepata rešite sve ovo za manje od pet minuta!

Dobro je poznato da o ukusima ne treba raspravljati, međutim kada je izbor kafa koje morate probati ove zime u pitanju, sigurne smo da ćete se složiti sa nama i da će vam bar jedna od njih postati omiljena!

Ovo je izbor naših omiljenih kafa koje morate probati ove zime:

  • Bakina domaća kafa

Zovu je još i sikteruša, ispraćuša, razgovoruša, pomiruša, šlogiruša, betonuša, dočekuša… naziva je bezbroj a ukus je samo jedan. Ona se pije u svako doba dana i noći, kod kuće, u gostima, na proslavama, ali kada dođe zima, ona postaje omiljeni napitak baš svim kafoholičarima, jer od nje ništa ne može bolje da vas zagreje (ne računa se grejana rakija 😀 ).

Recept za bakinu domaću kafu:

  • staviti vodu u džezvu i čekati da provri
  • dok čekate, u ručnom mlinu (ako nemate, može i električni ali je bitno da bude sveže samlevena) sameljite kafu
  • kada voda provri, odspite malo u šoljicu
  • u ostatak vode u džezvi stavite dve ravne kašičice kafe (za jednu šoljicu) i vratite na ringlu
  • čim se pena digne, sklonite sa ringle i prelijte onom vodom iz šoljice
  • kafa je spremna za serviranje
  • obavezno staviti i ratluk na tacnu, kako bi doživljaj bio potpun.

Puslice sa kafom i cimetom

  • Marshmallow kafa

Instagramičan izgled vas može navesti na pomisao da je nešto teško napraviti, pa odustanete i pre nego što ste pokušali. Ovo je najjednostavniji recept koji znam, tako da ako želite ovu kafu, verujte nam, sprema se za pet minuta.

Recept za marshmallow kafu:

  • skuvati instant kafu (ne sladiti, jer kada se marshmallow otopi, dobićete slatku kafu 🙂 )
  • sipati u omiljenu šolju
  • staviti šlag (tako će se marshmallow sporije topiti i imaćete više vremena da uživate u izgledu kafe koju ste napravili)
  • iseckati marshmallow (beli i/ili šareni) i poređati po želji.
  • Kafoholičarski kornet

Sa hladnim danima, okupljanje u kući postaje češće, dolaze vam najavljeni i nenajavljeni gosti, ali to nije problem, sa vama delimo recept koji će vam pomoći da ih sve oduševite. Priprema ove kafe poslastice je takođe veoma laka, sve može biti gotovo za manje od 5 minuta. 

Recept za kafoholičarski kornet:

  • otopite crnu čokoladu i njome dobro obložite unutrašnjost korneta
  • u čokoladu umočite obod korneta
  • skuvajte kapućino (iz kesice ili na aparatu)
  • kad se malo ohladi, samo ga ulijete u kornet.

Pogledajte kako Tića pravi ovu zanimljivu dezert kafu!

  • Kafoholičarska kokos kafa

Ovaj kafoholičarski napitak osmislila je Tića. Dok je pravila kapućino, “pale su joj na pamet” omiljene kokos štanglice i tako je nastalo ovo dezert savršenstvo. Ako ste ljubitelji kokosa i ne volite zimu, sa prvim gutljajem, ovaj napitak će vas za tili čas odvesti na omiljenu letnju destinaciju! Vreme pripreme je 5 minuta!

Recept za kafoholičarsku kokos kafu:

  • kašičicom belog krema namazati obod čaše
  • čašu okrenutu na dole i ubaciti u kokos
  • nakon toga, staviti na dno čaše dve kašičice belog krema
  • dezert čaša je spremna da u nju sipate jedan kapućino
  • po želji mozete je ukrasiti sa šlagom i rolonima. 
  • Nugat kafa

I za kraj, naša omiljena Nugat kafa. Ne postoji način da se opiše njen ukus, jednostavno je morate probati!

Recept za Nugat kafu:

  • izaberite neku lepu staklenu čašu
  • kašičicom crnog krema namazati obod čaše
  • čašu okrenutu na dole i ubaciti u lešnik (mleveni)
  • nakon toga, staviti na dno čaše dve kašičice crnog krema
  • u čašu sipajte jedan kapućino
  • po želji mozete je ukrasiti sa šlagom i čokoladicama. 

Pogledajte kako Tića pravi našu omiljenu dezert kafu!

Podelite sa nama, u komentarima ili na Instagramu, koja kafa vam se najviše svidela. Možete nam slati i vaših top 5 kafa koje obavezno treba probati.

Kako da napravite hranljivi smuti sa kafom?

(Kafoholicarke.rs/B. Janković)