Kako da,  Uz kafu

5 koraka do sreće

Koliko često se zapitate da li ste istinski srećni? Da li uopšte znate šta vas dovodi do osećaja sreće? Da li je sreća nedostižna? Samo 5 „koraka“ će vam pomoći da sve to saznate!

Često sebi postavljamo previše ciljeva, sa kratkim rokom za ostvarenje, tako da nas to u potpunosti okupira i zanemarimo ono što nam stvara osećaj sreće. Uvek težimo nečemu, kada ostvarimo jednu želju, to zadovoljstvo brzo nestaje, javlja se nova želja i tako upadamo u začarani krug. Potrebno je da povremeno zastanemo, udahnemo duboko i zapitamo se šta nam mami osmeh na lice.

Foto: Pixabay.com

Da li je sreća nedostižna? Sigurno nije! Ali da biste bili srećni morate da postanete svesni nekih stvari. Postoje tvrdnje da sreća može da se nauči, pa ako je tako, hajde da naučimo da budemo srećni 🙂 . Predstavljamo vam 5 koraka do sreće:

  • Korak I: Upoznajte sebe

Šta je za vas sreća? Da li je to para puna vreća? Da li je to velika porodica ili uspešna karijera? Sreća je individualna i sigurna sam da se „stvari“ koje kod nas izazivaju osećaj sreće menjaju tokom života. Morate saznati šta je za vas sreća, nemojte želeti nešto samo iz razloga jer to neko drugi ima, poenta svega je da saznate šta vi želite! Budite ono što jeste, prihvatite ono što imate i nemojte se upoređivati sa drugima.

  • Korak II: Donesite odluku da želite da budete srećni

Postoje ljudi koji se konstantno žale, to im je „stil“ života. Žale se dok ne dobiju to na šta se žale a onda nalaze sledeći razlog i tako u krug. Prestanite da se žalite, napravite razliku između realnih i izmišljenih problema. Kada ste saznali šta je to što kod vas izaziva osećaj sreće, odaberite da budete srećni i razmišljajte samo o tome. Sreća je u nama, oko nas, samo moramo postati svesni toga… Sreću možete naći u svakoj situaciji, samo je bitan ugao gledanja.

Foto: Pixabay.com
  • Korak III: Verujte da je sve moguće

Koliko puta vam se desilo nešto za šta nemate logično objašnjenje? U tom trenutku imate dve opcije, da prihvatite to tako kako jeste i uživate u tome ili da danima „mozgate“ kako je moguće da je to baš tako. Razmiljajte pozitivno, verujte u to što želite i ne zaboravite da je „čaša do pola puna„.

  • Korak IV: Vodite dnevnik sreće

Za ovo vam je potrebna samo obična sveščica, koja će za vas imati posebnu moć. Nazvaćemo tu sveščicu „dnevnik sreće“ i on je drugačiji od dnevnika koji je svima dobro poznat (koji smo pisali kada smo bili mali, a neki to još uvek rade).

Ovaj dnevnik nas „tera“ da se fokusiramo samo na dobre i pozitivne stvari i na ono što nam stvara osećaj sreće. Potrebno je samo da na kraju dana u dnevnik upišete sve ono zbog čega ste tog dana bili srećni. Ništa nije glupo napisati, samo morate biti iskreni, ako ste bili srećni jer ste hodali šumom i gazili lišće koje je šuškalo, napišite to (to je npr. nešto što ja obožaavam, tada se osećam kao malo dete 😀 )

Foto: Pixabay.com

Pišući ovaj dnevnik možete „preusmeriti“ svoj mozak i sigurno ćete biti srećniji. Poenta dnevnika sreće je da svaki dan razmišljate samo o pozitivnim stvarima koje vam se dešavaju iz dana u dan. Ako „uhvatite“ sebe da ste neraspoloženi, da vam nije ni do čega, čitajući ovaj dnevnik shvatićete da nije sve tako crno i da u vašem životu postoje stvari koje vam nedozvoljavaju da „padnete“.

  • Korak V: Zahvalnost

Nas um se često fokusira na stvari koje nemamo, tako da uz pomoć dnevnika sreće možemo promeniti „frekvenciju“ na stvari koje imamo. Sa razvojem društvenih mreža, ovo je postao mnogo veći problem, svima su konstantno na raspolaganju perfektne fotografije koje su namontirane ili isfotošopirane i težnja nečemu takvom u realnom životu vas može odvesti u drugu krajnost – očaju.

Instagram uveo novo pravilo: NO FILTER

Koliko god da imamo, najbitnije je da naučimo da kažemo „hvala„, jer kada se zahvalimo za nešto, fokusiramo se isključivo na pozitivne stvari u našem životu. Čitajući dnevnik uveče pred spavanje, razmišljaćete samo o lepim stvarima koje su vam se dogodile i tako ćete život početi da gledate kroz „ružičaste naočare“. Ne uzimajte lepe trenutke zdravo za gotovo, već uživajte u njima i to će pokrenuti lavinu sreće.

Foto: Pixabay.com

Ne zaboravite da je sreća „zarazna“ 🙂 . Naučnici sa Harvarda su došli do zaključka da se sreća širi od osobe do osobe, kao lančana reakcija. Nas dve smo naučile da cenimo male stvari, prave vrednosti i da istinski uživamo u svemu lepom što nam život donosi. Zarazne smo 😀 , širimo sreću i trenutke uživanja u svima nama omiljenom napitku – kafi, tako da ako već niste, postanite deo naše zajednice na Instagramu.

Ona je baka šestoro unučadi i najhumanija žena u Sremu

(Kafoholicarke.rs/ B. Janković)