Putopisi kafoholičara

Pariz iz ugla jedne Vere

Jeste li bili nekada u Parizu? Grad svetlosti i ljubavi u svom putopisu opisala nam je kafoholičarka Vera Petrova, zato se udobno smestite u svoje fotelje i uživaje u sledećim redovima.

Jedna od najatraktivnijih destinacija u Evropi je Pariz. Uz low budget avionske kompanije, sad nam je ovaj evropski grad mnogo bliže. Ima mnogo toga da se vidi, ali vremena je uvek malo. Za tih nekoliko dana provedenih u Parizu, uspela sam da vidim par mesta u gradu, koja su dosta atraktivna.

Foto: Privatna arhiva/Vera Petrova

Pariz je centar mnogih dešavanja, od raznih konferencija pa sve do modne nedelje. Tako da, kad god ga posetite, uvek ćete naleteti na neke nove atrakcije ili događaje u gradu.

Moj omiljeni deo grada je Montmartre. Stari deo grada, koji je još poznat i kao umetnički. Ovde su živeli i stvarali mnogi poznati umetnici, kao što je bio Pablo Picasso.

Kaldrma, sokaci, francuska muzika, grožđe, vino, umetnost i naravno kafa, su samo deo stvari koje treba doživeti u ovom fantastičnom gradu.

Foto: Privatna arhiva/Vera Petrova

300 stepenika i eto vas na vrhu Basilica Sacre Coeur, odakle možete uživati u prelepom pogledu na ceo veličanstveni Pariz.

Obeležje Pariza je Ajfelova kula a Trocadero je trg sa direktnim pogledom na ovo zdanje. Gužva je neizbežna, ali naravno da vredi da se popnete na sam vrh tornja.

Foto: Privatna arhiva/Vera Petrova

Nastavljamo putovanje prema Trijumfalnoj kapiji, preko najpoznatijih ulica Champs Elysees, gde pravimo pauzu za šoping, kafu i ručak i stizemo do muzeja Louvre. Tu možete videti Mona Lisu i još mnogo remek dela.

Foto: Privatna arhiva/Vera Petrova

Najpoznatija katedrela Notre-Dame nažalost je zatvorena i biće još sigurno narednih par godina. Ali okolina oko katedrale je jako zanimljiva! Ne zaboravite da probate jedan od najboljih sladoleda u Amorino Arcole, koji se nalazi na ulici pored Notre-Dama.

Za one koji uživaju u „trendovskom – brendovskom“ šopingu, tu je Galerie Lafayette, jedan od najbrendiranijih mall-ova u Parizu.

Foto: Privatna arhiva/Vera Petrova

Osim ovako poznatih mesta, preporučujem da malo sami lutate po ulicama i da osetite pravi duh Pariza. Najinstagramičnija ulica je Rue Cremieux, u kojoj su fasade različitih boja pa su vam fotke odavde i više nego lepe.

Tips and tricks:

U ovom milionskom gradu, gužve i zastoji su neizbežni. Zato preporučujem da koristite javni prevoz: karta košta 10 evra. I naravno, ako možete sebi priuštiti, najbolje je da vam smeštaj ne bude daleko od centra grada. Budite spremni da pešačite ako hoćete da doživite grad u pravom svetlu.

Život na Tajlandu iz ugla jedne srpkinje

Foto: Privatna arhiva/Vera Petrova

Jako bitna stvar je da studenti imaju mnogo povoljnosti. Na primer, ulazak u Louvre je besplatan do 25 godina, a za odrasle karta je 16 evra. Ja nisam uspela da posetim ostale muzeje, ali verujem da u svakom ili dobijate popust ili vam je karta gratis do 25 godina. Isto i na Ajfelovoj kuli, karta za studente je 7 evra, a normalna cena je 14 evra. Tako da, studenti požurite! 🙂

Moja avantura, ja je zovem Maldivi…

Mi smo uživale u putopisu kafoholičarke Vere Petrove a vi? Čekamo utiske u komentarima a ako i vi želite sa nama da podelite svoje putopise, pišite nam na mail kafoholicarke@gmail.com. Jedva čekamo da čitamo vaše avanture! <3

(Kafoholicarke.rs/Vera Petrova)

Коментари су искључени на Pariz iz ugla jedne Vere