Uz kafu

10 zanimljivih činjenica o kafi

Da li će vas ove činjenice o kafi ostaviti u šoku ili će vaša ljubav prema ovom napitku biti veća? Odgovor na ovo pitanje ne znam ali sam sigurna da ćete svakako biti iznenađeni.

Kafa je drugi najpoznatiji napitak na svetu. Prvo mesto zauzima voda, ali to je samo zbog toga što je jedna od osnovnih potreba za preživljavanje. 😀 Ovaj podatak pokazuje koliko na svetu ima kafoholičara i kolika je važnost kafe u našim životima. O kafi ima mnogoo zanimljivosti a ja sam za vas izdvojila samo deset.

1.Kafa i tradicija

Čitajući o istoriji kafe slobodno mogu zaključiti da nije samo napitak, već način ispijanja kafe predstavlja kulturu i tradiciju. Na primer u Grčkoj postoji kafa koja se spema u bakarnom loncu, pod nazivom „briki“ i ima poseban ukus.

U Vijetnamu se pije samo zaslađena kafa. Francuzi tek nakon doručka vole da uživaju u jakom kofeinskom napitku. Italija je tvorac espresa a Irci mešaju kafu sa viskijem i nazivaju je „irskom kafom“. Da ne nabrajam sada redom, shvatili ste poentu, svaki deo sveta ima svoju tradiciju i kulturu ispijanja ovog napitka.

Foto: Pixabay

2. Nije se uvek konzumirala u tečnom obliku

Postoji dosta podataka o tome da su prva afrička plemena konzumirala mlevene bobice kafe pomešane sa životinjskom mašću. Od toga su pravili male kuglice koje su im davale energiju. Ja volim sve slane i slatke recepte sa kafom a ovo nikada nisam probala… ali hoću, nadam se da nije užasnog ukusa.

Foto: Pixabay

Recept za neodoljivo slatke bombice

3. Kafa kao droga

U Jemenu i Arabiji kafu su smatrali čudesnom drogom. Mogli su samo da je konzumiraju uz savet doktora. Zamislite da to sada uvedu, pa morali bi da zaposle „robot doktora“ specijalizovanog za izdavanje 100 recepata u minutu 😀

4. Zbog kafe zabranjena upotreba šolja

U XVIII veku pokušavali su da iskorene kafu, među mnogim razlozima za zabranu napitka bio je stav da kafa podstiče radikalno razmišljanje. Švedska je 1746. godine otišla u krajnost i zabranila je kafu ali i upotrebu šolja.

Foto: Pixabay

5. Kafa je pomogla brazilskim sportistima

Na Olimpijske igre 1932. godine u Los Anđeles Brazil nije mogao da priušti slanje svojih sportista, pa su ih stavili u brod pun kafe koji je prodat da bi finansirao njihovo putovanje. Čak sam i ja upoznata sa njihovim fudbalom i uspesima, a zamislite samo da nije bilo ovog napitka možda bi sve bilo drugačije.

6. Poštanska marka sa mirisom kafe

Brazil je u decembru 2001. godine proizveo poštansku marku koja je mirisala na kafu. Napravljena je sa razlogom da promoviše njihovu kafu, a miris bi trebalo da traje do 5 godina. Kakva sjajna zamisao… baš bih volela da dobijem pismo sa tom poštanskom markom (ako još uvek postoji).

Foto: Pixabay

7. Idealna Betovenova kafa

Ludvig van Betoven uživao je u kafi i imao je poseban način pripreme… insistirao je da se svaka šolja, koju konzumira, napravi od tačno 60 zrna koja bi on izabrao.

Foto: Pixabay

8. Razvod zbog kafe

Jedini način da se žena razvede od muža, u Turskoj, bio je uz pomoć običaja po kome je žena mogla da traži razvod od muža ukoliko joj je on uskraćivao kafu. Naravno, da bi se to desilo, ona je morala da dokaže svoje tvrdnje. Tako je i muškarcima bilo lakše, donesu kafu u kuću i mir zagarantovan 😀

Foto: Pixabay

9. Zabrana kafe u Meki

Kafa je 1551. godine bila zabranjena u Meki jer se smatralo da podstiče besposlenost i radikalno razmišljanje. Na osnovu svog iskustva, kada je kafa u pitanju, ona meni samo daje dodatnu energiju, uz pomoć koje mogu u toku dana da uradim više stvari… ali ono što volim da kažem „ko hoće nađe način…“.

10. Kafa pretvara muškarce u „beskorisne leševe“

Žene su 1674. godine pisale peticiju protiv konzumiranja kafe tvrdeći da kafa pretvara britanske muškarce u „beskorisne leševe“. Predložile su zabranu ovog napitka za mlađe od 60 godina. Što znači, nema kafe do penzije 😀

Foto: Pixabay

Postoji mnogo zanimljivosti o kafi, jedva sam izdvojila ovih 10 a želela sam sa vama da podelim bar 100 😀 Šta je vama najinteresantnije kada je kafa u pitanju?

Hajde zajedno da naučimo nešto novo i upoznamo istoriju našeg omiljenog napitka, kao i uticaj na zdravlje i lepotu.

Kako da se uz pomoć kafe rešite podočnjaka

Piling celog tela za manje od 50 dinara?! Moguće je!

(Kafoholicarke.rs/ B. Janković)

Коментари су искључени на 10 zanimljivih činjenica o kafi