zenski vrat
Na kafi sa...,  Uz kafu

Rad štitne žlezde može uticati na vašu trudnoću

Ako štitna žlezda ne radi svoj posao kako treba, to nam može stvoriti mnoge probleme. Jedan od njih je nemogućnost ostajanja u drugom stanju.

Problema ima, ali uz dobru i redovnu terapiju oni ne moraju biti veliki. Bitna je disciplina i odgovornost prema sebi i svom zdravlju.

Upravo o ovoj temi, koja zanima skoro svaku ženu, razgovarale smo sa doktorkom Snežanom Baltić, specijalistom reumatologije i interne medicine, koja nam je na samom početku otkrila koji simptomi bi trebalo da nas upute na analizu hormona štitne žlezde.

„Štitna žlezda predstavlja glavni endokrini organ za adekvatan metabolizam ljudskog organizma. Simptomi koji ukazuju na neadekvatan rad štitne žlezde su različiti u zavisnosti od poremećaja funkcije štitne žlezde. Kod hipotirepidizma (smanjena funkcija štitne žlezde) su: zamor, zadržavanje tečnosti u organizmu, opadanje i istanjena kosa, istanjeni nokti, depresivno raspoloženje, gojaznost, suva koža. Kod hipertireoze (pojačan rad štitne žlezde) simptomi su: tremor (podrhtavanje šaka), pojačano znojenje, gubitak telesne mase i pored adekvatne ishrane, sjajnije oči, a kod težih oblika može doći do pojave egzoftalmusa(„iskakanje“ očnih jabučica)„, kaže nam doktorka Baltić i pojašnjava koje je značenje štitne žlezde u trudnoći.

doktorka snezana baltic
dr Snežana Baltić

„Adekvatna funkcija rada štitne žlezde u trudnoći je od esencijalnog značaja. Ukoliko trudnica ne zna za poremećaj rada štitne žlezde, znatno je povećan rizik od razvoja ploda naročito u prvom trimestru trudnoće, a rizik od spontanih pobačaja je mnogo veći nego kod zdravih trudnica“, objašnjava nam doktorka i naglašava da živimo u vremenu u kome ima sve više problema za ostvarivanje potomstva.

„Poremećaj rada štitne žlezde može imati veliki uticaj nemogućnosti ostajanja u drugom stanju. Ukoliko ne dolazi do začeća, potrebno je uraditi testove koji daju sliku rada štitne žlezde, a adekvatnom terapijom se može postići balans hormona u organizmu. Ukoliko pacijentkinja ostane u drugom stanju, a ne zna za poremećaj rada štitne žlezde, neophodno je uraditi biohemijske testove koji nam daju uvid o kakvom problemu se radi. Tada je neophodno uključiti u vođenje trudnoće ginekologa koji prati razvoj ploda, kao i endokrinologa radi adekvatne terapije“, objašnjava nam doktorka Baltić i kaže da se trudnoća i pored ovog problema može izneti na pravi način.

„Uz adekvatnu terapiju, redovno kontrolisanje od strane ginekologa i endokrinologa, trudnoća se može adekvatno izneti, bez posledica po majku i dete„, kaže nam doktorka Baltić.

trudnica
Foto: Pixabay

Povezanost štitne žlezde i ishrane je veoma velika i ona je jako bitna u lečenju ovog problema.

„Što se ishrane tiče, kao i u svakoj trudnoći, mora biti izbalansirana, sa adekvatnim unosom svih grupa namirnica i vitamina. Trudnicama koje imaju problem sa funkcionisanjem štitne žlezde se savetuje poseban osvrt na unos joda i selena„, objašnjava doktorka.

S obzirom na to da štitna žlezda može izazvati velike probleme, zanimalo nas je da li je poželjno uraditi analizu hormona pre začeća, iako ne postoje nikakvi simptomi.

„Što se tiče provere hormona štitne žlezde pre začeća, mišljenja su podeljena. Neophodno je da se hormonski profil uradi kod pacijentkinja koje imaju problema sa dijabetesom, starost preko 30 godina, anamnestičke podatke o oboljenjima štitne žlezde u užoj porodici“, objašnjava nam doktorka Baltić.

Foto: Pixabay

Nakon porođaja, većina žena ima problema sa hormonima, pa ne bi bilo čudno ako se tada poremeti i rad štitne žlezde.

„Nakon porođaja se kod svake porodilje javlja „hormonska oluja“. Nije retko da upravo nakon porođaja dođe do poremećaja rada štitne žlezde. Ukoliko porodilja ima simptome zamora, neadekvatnu laktaciju, neadekvatan gubitak kilograma nakon porođaja neophodno je uraditi hormonski profil štitne žlezde„, kaže nam doktorka Baltić koja ima vrlo važnu poruku za sve trudnice kojima je dijagnostifikovan ovaj problem:

„Svaka trudnica kod koje je dijagnostikovan poremećaj rada štitne žlezde treba ozbiljno da shvati o čemu se radi. Na lekaru koji vodi trudnicu je da objasni i obrazloži sve aspekte oboljenja. Uz adekvatnu terapiju i redovno praćenje trudnoća se može izneti potpuno normalno. Veoma je bitan transfer pacijent – lekar, jer poverenje i sigurnost u lekara je jedna od najbitnijih stvari za dobrobit pacijenta„.

Zahvaljujući aplikaciji Doktorijum, u čijem sistemu se nalazi ordinacija doktorke Baltić, pacijentkinje bez problema i na vrlo jednostavan način dolaze do svog termina.

Doktorijum aplikacija

„Od skora nam je dostupna aplikacija Doktorijum koja u mnogome olakšava blagovremen pregled specijaliste. U našoj ordinaciji ordinira dr Nemanja Nenezić, spec. interne medicine – endokrinologa koji je pacijentima posvećen do najsitnijih detalja„, kaže nam doktorka Baltić.

Ako primetite bilo koji simptom koji može ukazati na problem sa štitnom žlezdom, ne gubite vreme. Zakažite svoj pregled vrlo brzo preko aplikacije i budite bezbrižni.

(Kafoholicarke.rs/T. Gojković)