Na kafi sa...

KAD SI MAMA MOŽEŠ SVE: Mlada Nikolina hrabro kreće u ostvarenje svojih snova

Kako jedna mama pronalazi vremena za pokretanje sopstvenog biznisa, za Kafoholicarke.rs otkriva Nikolina Kretić.

„Znate kako kažu: ko hoće nađe način, ko neće nađe izgovor. A kad si mama možeš sve. Naravno, dete mi je na prvom mestu, i njemu se prvo posvetim, a kad on spava tokom dana, ili se zaigra, ja iskoristim priliku pa krojim. Kad ode kod bake i deke, ili ga tata prošeta, ili zaspi uveče, onda šijem. To je isto kao i sa kuvanjem. Sve se stiže kad se dobro organizuješ“, počinje svoju priču mlada Nikolina koja je hrabro odlučila da se upusti u dizajnerske vode.

Foto: Privatna arhiva/Nikolina Kretić

„Ideja oko kreiranja i stvaranja traje dugo u meni i čuči negde stidljivo i bojažljivo, jer se zapravo plašim tog prvog koraka. Jedan dan sam samo otišla u jednu metražu, da ja vidim šta tu sve ima i tako su krenule da mi naviru ideje“, kaže Nikolina koja je pukom slučajnošću završila školu za dizajn:

„Zapravo sam htela da upišem psihologiju, međutim, sticajem okolnosti završih na Visokoj školi za DTM, smer dizajn tekstila i odeće. Učila sam da šijem na praksi na fakultetu, i zaista sam brzo to savladala, nekako me je to i zanimalo oduvek. Kući sam često prepravljala stvari ručno, još kao mala i imala sam uvek neku svesku sa modelima. I tako kreće sve ovo.“

Foto: Privatna arhiva/Nikolina Kretić

San iz detinjstva sada je postao java… Nikolina je na svom Instagram profilu predstavila svoju prvu kolekciju a priseća se kako se osećala kada joj prva haljina, koju je želela da sašije, nije uspela.

„To je bilo razočaravajuće. Taman sam je iskrojila, izvadila sve krojeve i spremila, sednem za mašinu i konac ne ostaje u materijalu. Zapravo, materijal je bio jako mekan i bila sam u fazonu: „Šta sad ako ne bude mogao nijedan što sam kupila?“. Ali naravno nije bilo tako. I iskreno krenula sam u sve to bez nekog velikog očekivanja“, otkriva nam ova mlada dizajnerka i kaže kako toj haljini nije bilo pomoći: „Ta haljina je ostala u delovima. Pokušavala sam i nisam uspela da je prepravim. Jedna više manje.“

Prva haljina nije uspela, ali je zato kada se uhodala, jednu napravila za nešto više od pola sata.

„Jeste, zapravo četrdesetak minuta. Palo mi je na pamet da mogu sa nekim osnovnim šnitovima da iskrojim jednostavnu haljinu i tako sam bukvalno 20min krojila i možda još 20min šila. Ispala je i više nego dobra“, otkriva Nikolina.

Foto: Privatna arhiva/Nikolina Kretić

Da je ova mlada žena suvi talenat za šivenje, govori nam i činjenica da joj za kroj nije potreban šnit. Ona može da iskroji sve što zamisli.

„Imam, da kažem, tu sposobnost da logički u glavi mogu da zamislim kako deo haljine izgleda kad se raširi, uslovno rečeno. Mislim da najbolje haljine ispadaju onda kad iz glave smislim kako to sve izgleda i prenesem na materijal“, kaže Nikolina i otkriva da bez kafe ne započinje rad.

„Pa mislim da bi život bez kafe bio jako dosadan i da bez nje nema smisla da započinjem ništa. Prvo skuvam jednu jaču domaću, i onda se bacam na rad.“

Ne mogu da započnem dan bez JUTARNJE kafe: ISTINA ILI LAŽ?

Kada vidi mamu za mašinom, mali Ognejen odmah dobija inspiraciju za rad… na svoj način.

„Sin bi da izvlači kablove iz utičnice, da mi konce pobacuje, da materijale razvuče, tako da mislim da ga baš zanima, odmah dobije ideju da napravi haos“, sa osmehom priča Nikolina koja nam je i otkirla kakvi su joj dalji plnovi:

„Cilj mi je da žene uživaju u mojim kreacijama i da ih rado nose, jer će biti prilagođene svim uzrastima. Naravno ukoliko bude zainteresovanih i to krene u dobrom smeru, htela bih da otvorim svoju radnju i da se moji proizvodi pronađu na tržištu širom Srbije.“

Foto: Privatna arhiva/Nikolina Kretić

I za kraj, Nikolina poručuje svim ženama da ne odustaju lako od svojih snova:

„Moram da naglasim da sam ja pre ovoga bila u privatnim vodama i da sam otvorila butik koji je radio oko godinu i po dana. Na kraju nije išlo, ali se nisam razočarala i sad se opet upuštam u nešto svoje. Tako da, poruka za sve, pogotovo mame koje su najčešće kući sa svojom decom, trudite se da u svakom trenutku radite ono što volite i težite da to preraste u nešto više. Ako znate lepo da spremate kolače, šta vas sprečava da pokušate da ih prodajete? Ništa ne može da se desi preko noći, ali zar nije sjajno pokušati? Koliko je to zapravo veliki i hrabar korak?! Šta bi se desilo sa svim uspešnim glumcima, kuvarima, pevačima, da nisu pokušali?

Šta mislite o ovome? Vreme je da izađete iz zone komfora i napravite prve korake ka svom cilju!

(Kafoholicarke.rs/T. Gojković)


Коментари су искључени на KAD SI MAMA MOŽEŠ SVE: Mlada Nikolina hrabro kreće u ostvarenje svojih snova