Uz kafu

Kako miris kafe utiče na naše raspoloženje

Da li mirisi koji vas okružuju utiču na vaše raspoloženje? Zvuči smešno kada pomislite da tako nešto može uticati na raspoloženje, međutim bili mi svesni toga ili ne, postoje mnoga istraživanja koja to dokazuju… pozitivno ili negativno zavisi od samih mirisa 😀

Miris kafe deluje opuštajuće, čak i na one koji je ne piju i ne vole. Mene taj miris vraća u detinjstvo, tada smo mogli samo da pijemo “belu kafu” koja nije imala tako očaravajući miris, ali poslužila je svrsi.

Ne bacajte talog od kafe!Evo kako ga možete iskoristiti na najbolji mogući način!

Foto: Pixabay

Koliko god mi izbegavali situacije koje nas mogu iznervirati, uvek se “nađe” neko ili nešto što nam ne dozvoljava da uživamo u životu. Još ako nismo spavali dovoljno i najmanja sitnica nas može dovesti do ludila. Zato skuvajmo kafu i dok se kafa malo ohladi uživajmo u mirisu koji se širi oko nas, jer taj miris provereno ima “umirujuću moć”.

Da miris kafe može umanjiti nivo stresa ispitali su na nacionalnom univerzitetu u Koreji. Neispavane pacove su „opili“ aromom kafe, nakon čega su izvršili niz analiza testirajući kakve je to promene izazvalo u njihovom mozgu i uporedili sa analizama pacova koji nisu bili izloženi tom mirisu.

Došli su do zaključka da je miris kafe delovao antistresno. S obzirom na to da je istraživanje bilo zasnovano na stresu koji je izazvan nesanicom, zaključili su da miris kafe može da pomogne nakon neprospavane noći.

Kafa utiče na smanjenje stresa i interesantno je da iako kofeina ima i u čaju, taj miris nema isti efekat. Pored toga utiče i na bolju koncentraciju, raspoloženje ali kada za to „dođe vreme“ može imati i uspavljujuću moć.

Foto: Pixabay

Sve ovo možete proveriti ako samo malo obratite pažnju kako se osećate kada udahnete taj miris.

Rađeno je testiranje na studentima koje su podelili na dve grupe i dali im test od 10 pitanja iz algebre. Radili su test u različitim prostorijama… jedna grupa je radila u prostoriji koja je bila opremljena električnim osveživačem koji je ispuštao miris kafe a druga grupa u prostoriji bez toga. Zaključak je bio da su studenti u običnoj prostoriji uradili test mnogo gore nego studenti koji su test radili u prostoriji sa mirisom kafe!

Čak ni Nikola Tesla, koji je želeo da prestane da pije kafu , nije želeo da se „odrekne“ njenog mirisa. Svakog jutra bi ga šoljica najfinije kafe čekala na radnom stolu koju bi na kraju dana prosuo, jer njemu je samo taj miris bio dovoljan. Ako mu je to pomoglo da se skoncentriše i napravi genijalne izume odmah odoh da skuvam lonac kafe, da se inhaliram i napišem mnogoo sjajnih tekstova za vas 😀

(Kafoholicarke.rs/ B. Janković)

Коментари су искључени на Kako miris kafe utiče na naše raspoloženje