Uz kafu

Da li biste dali 100.000 dinara za kilogram kafe, ako bi vam bio garantovan savršen ukus bez gorčine?

Pijete kafu sa dosta šećera jer vam smeta gorak ukus? Koliko biste bili spremni da platite za šoljicu kafe bez gorčine? Kako je skinuta sa trona najskuplja Kopi Luwak kafa? Uz pomoć većeg izmeta ili boljeg kvaliteta?

Svako može da izdvoji novac za šoljicu najzastupljenije kafe na našem tržištu, međutim postoje neke vrste kafa koje koštaju pravo malo bogatstvo. Da ste u mogućnosti, da li biste izdvojili novac i probali neke nove ukuse koji su nastali na neobičan način?

Trenutno najskuplja kafa na svetu je Black Ivory Coffee ili kako je još zovu kafa “Crne slonovače“. Cena po kilogramu je skuplja od 100.000 dinara a samo jedna šoljica kafe košta više od 5.000 dinara.

Kanadski preduzetnik Blake Dinkin došao je na ideju da uz pomoć slonova i najfinijih zrna arabike „proizvede“ kafu, kako kažu, najfinijeg ukusa. Proces proizvodnje ove kafe neće se svideti baš svima, ali on tvrdi da nema razloga za brigu jer se zrna kafe temeljno peru i nakon toga prolaze dodatne provere.

Foto: Pixabay.com

Proces proizvodnje Black Ivory kafe:

  • proces počinje odabirom najboljih 100% tajlandskih trešanja kafe koje su ubrane na visini od čak 1500 metara
  • trešnje kafe se donose u Surin i svaka porodica koja brine o slonima meša trešnje sa omiljenom hranom slona (pirinač, banana…)
  • kada svon pojede svoj obrok, počinje probavni proces, koji može trajati između 12 i 72 sata, u zavisnosti od količine hrane koju slon već ima u stomaku
  • nakon toga, zrna kafe se prebiraju, peru i suše
  • suše se do određenog procenta vlage, trešnje se sortiraju mašinom po gustoći i nakon toga ručno, zbog mogućih fizičkih oštećenja i veličine
  • biraju se isključivo samo najveće veličine, kako bi se osiguralo ravnomerno pečenje
  • zrna se prže i pakuju u vrećice sa jednosmernim ventilom kako bi se osigurala svežina.
Foto: Pixabay.com

Kafa iz izmeta divlje životinje: Prestiž ili marketinški trik?!

Za proizvodnju jednog kilograma ove kafe, koji košta više od 100.000 dinara, potrebno je oko 33 kilograma najfinijih trešanja kafe. Dobija se karakteristična kafa sa ukusom čokolade / kakaa, začina… Ono što je specifično je blag ukus bez gorčine, jer kiselina u njihovom želudcu razbija proteine i zrna dobijaju karakterističan robusni ukus, a nakon prolaska kroz slonov probavni trakt, razbija se i kiselina kafenih zrna i tako kafa dobija ukus bez gorčine.

Foto: Kafoholicarke.rs

5 kafa koje morate probati ove zime

Do skoro čuvena i najskuplja Kopi Luwak kafa, pala je sa „trona“ zbog lošijeg kvaliteta kafe na tržištu. Naime, zbog povećane potražnje ove kafe i teškog načina “prikupljanja” zrna u prašumi, ljudi su odlučili da naprave veštačke okoline i kaveze za uzgajanje civetki, životinje su postale ugrožene a kvalitet kafe lošiji.

Foto: Pixabay.com

Pišite nam u komentarima ili na Instagramu da li ste probali ovu kafu? Podelite sa nama vaše mišljenje o njenom procesu „proizvodnje“ i ako niste, da li biste je probali?

Black Ivory kafu, pored specifičnog načina „proizvodnje“, ukusa bez gorčine, izdvaja i način pripreme i prezentacije. Naime, sveža kafa se melje mlinom i sprema ispred gosta, pogledajte kako to izgleda u hotelu Grand Hyatt Erawan.

(Kafoholicarke.rs/B. Janković)

Коментари су искључени на Da li biste dali 100.000 dinara za kilogram kafe, ako bi vam bio garantovan savršen ukus bez gorčine?