Uz kafu

Koliko košta osmeh 21. veka?!

Da li je u 21. veku postalo teško biti fin? Da li svaki osmeh ima cenu? Da li postoji bezuslovna pomoć? Dobar dan, doviđenja, izvinite, izvolite, hvala… reči su koje polako izumiru! A da ne pričamo tek o „dopustite da vam pomognem“, „izvolite sedite, ustaću“ ili „prođite sačekaću“! Bezbroj je različitih situacija koje imaju isti uzrok a to je nedostatak ljubaznosti i tolerancije! Da li je sve tako crno ili nam ipak ima pomoći?
Foto: Pixabay

Često se vodi polemika da li se sa osećajem za obzirnost i ljubaznost rađa ili je to navika koja se stiče. Ja mislim da sam se sa tim rodila i verujte mi, ponekada mi to predstavlja teret i na trenutke požilim da „izgubim“ taj osećaj, ali mi na kraju dana ipak donese mnogo sreće jer pomoći nekome je nešto neprocenljivo.

Možda vam sve ovo zvuči patetično i znam da nas svakodnevno nervira milion stvari pa u žurbi ne možemo ni sebi da pomognemo a kamoli drugima, ali ponekad se moramo zaustaviti i pogledati sebe i ljude oko sebe. Možete se iznenaditi čega tu sve ima.

On ima troje dece, četvrto je na putu i najljubazniji je čovek u Beogradu

Foto: Pixabay

Da vam otvorim dušu su me navele frustrijajuće situacije koje su se desile u prethodnih par dana i mnogo mi je drago da imam priliku da podelim to sa vama. Ne zbog toga da vam se požalim, već da vidim da li se to još nekome od vas dešava? Naime imala sam par „verbalnih napada“ (pre kojih sam bila najiskrenije ljubazna) od nepoznatih ljudi u pošti, supermarketu… Zastrašujuća je pomisao da je danas problem kada je neko ljubazan! Ako je neko namršten verovatno niko ne sme ništa da mu kaže a ako je neko ljubazan i fin odmah je „žrtveno jagnje“. Međutim u ovom slučaju su se prevarili jer nisu bili svesni da se iza tako krhke, tihe i ljubazne osobe krije prava aždaja 😀 (bljucnula sam vatru tek toliko da shvate sa kim imaju posla i nastavila da budem ljubazna kao i uvek).

Svaka priča ima više uglova gledanja i zbog toga uvek treba proceniti situaciju, jer ja znam često iz iskustva da kažem „daš ruku – ode glava“, ne smemo zaboraviti ni da budemo ljubazni i prema sebi (ja to još uvek učim pa ako neko zna recept kako što pre to da savladam javite).

Međutim udeliti nekome iskren osmeh, kompliment, pomoći… to može izazvati uzajamnu sreću. Ne zaboravite da vaše malo nekome može biti mnogo i zato današnji dan, međunarodni dan ljubaznosti koji se obeležava širom sveta, neka vam bude podstrek da uradite nešto za druge a samim tim radite i za sami sebe.

Ako želite još ovakvih tekstova o raznim temama uz kafu pišite nam u komentaru ili na instagramu @kafoholicarke i podelite sa mnom da li vi nailazite na neljubazne ljude i kako se sa tim nosite? Ja pokušavam da nađem opravdanje za njihovo ponašanje što često nije idelno rešenje ali verujem da ipak nije sve tako crno.


(Kafoholicarke.rs/B. Janković)

Коментари су искључени на Koliko košta osmeh 21. veka?!