Uz kafu

Trudnica treba da jede za dvoje: Istina ili babska priča?

“Trudna si? Aaaaa pa sad moraš da jedeš za dvoje!” – stav koji se nameće trudnicama odvajkada! A da li je realan?

Nisam stručnjak, ali iz sopstvenog i to duplog iskustva, rekla bih da baš nema veze sa životom.

Jedi ženo koliko ti se jede a ne koliko ti se kaže! Ja sam imala taj stav i sve je bilo kako treba. Srećna ja – srećna beba. Ništa na silu!

Foto: Kafoholicarke.rs

Nekada, kada su “babske priče” bile na ceni i kada je vladalo mišljenje da trudnica mora jesti za dvoje, žene su jele na silu i na porođaj odlazile i sa do 30kg više. Igra i genetika ulogu u svemu, naravno, ali nikako ne treba jesti na silu i sebi praviti još veći problem od onoga koji postoji.

Pila sam kafu u TRUDNOĆI i zamislite šta mi se DESILO

Nutricionisti danas naglašavaju da je jednoj trudnici u drugom i trećem trimestru trudnoće potrebno oko 200 – 300 kalorija više a to je daleko manje od onog “Jedi za dvoje”. Zato danas imamo toliko zgodnih budućih mama. 😀

Foto: Pixabay

Šalu na stranu, ja sam neko ko ne sluša savete ni starih ni mladih. Radim onako kako ja osećam da treba i to bih svima preporučila. Osluškujte svoje telo jer ono će vam najbolje reći šta mu je potrebno. Pa zamislite da sam ja, koja sam prva četiri meseca i vodu povraćala, slušala sve te savete raznih baba i žena koje misle da su popile svu pamet ovog sveta. Ljudi, ja sam 4 meseca u prvoj trudnoći jela samo kokice! Ponekad sam uspevala paradajz čorbu i puter kiflu ali 90 posto obroka su mi bile kokice! I šta mi se desilo? Ništa! Šta se desilo mojoj bebi? Ništa! Osim što sada obožava da jede kokice! 😀

Foto: Pixabay

Ali sam zato, kada su prošle mučnine, navalila na sve što može da se jede i nisam birala! Kad mi se jela pizza – jela sam je, kad mi se jela pljeskavica – i nju sam jela. Naravno da sam jela i čorbe i salate ali hoću da vam kažem da ne morate slepo da slušate sve što vam govore ni ljudi oko vas a ni stručnjaci, jer budite sigurni da vi, vaše telo i vaša beba znate najbolje šta vam treba! I jedna informacija za dežurne hejtere koji će sada verovatno reći: “A kakvo ti je mleko bilo, jesi li ga uopšte imala?”, dojila sam oba deteta do prvog rođendana!!!

Foto: Kafoholicarke.rs

Zato sledeći put kad vam neko kaže “Jedi za dvoje, treba bebi”, nabacite osmeh i uputite mu reči: “samo me gledajte u periodu koji sledi”. “Srećna mama – srećna beba”, to je sve što vam u životu treba!

Kako miris kafe utiče na naše raspoloženje

(Kafoholicarke.rs/T. Gojković)