Gospodja Spark rad od kuce
Uz kafu

U pidžami i vunenim čarapama obišla sam pola sveta!

Dragi čitaoci, danas želim da vas upoznam sa jednom neobičnom profesijom – online teaching-om.

Ovim poslom sam počela da se bavim 2015. godine nakon završetka mastera. Usled nedostatka posla po školama, odlučila sam da se oprobam i u ovim neistraženim vodama. Ovo je bio moj plan B, koji se jedno vreme pretvorio u stalni posao, a danas je hobi koji moram reći da obožavam!

Svakog dana odvojim bar po 2 sata da proćaskam sa svojim studentima, od kojih su mi mnogi postali i jako dobri drugari. Dok jedni žele da uče, drugi žele da upoznaju kulturu Srbije i Evrope. Ako imate dobro znanje engleskog jezika i ako ste nasmejani i pozitivni, za vas nema zime! Uvek ćete imati brdo učenika i naravno brdo para.

Život u zemlji čudesa

Stara izreka kaže: „Da bi bio dobar učitelj, moraš i sam stalno učiti„. I to je zaista tačno. I dan danas učim nove reči i obogaćujem svoj rečnik. 

GOspodja spark cita
Foto: Sikterbre

Kao online profesor susrela sam se sa raznim situacijama ali lepa strana posla je to što imate priliku da razgovarate sa ljudima iz čitavog sveta. Veoma često, pojedini studenati odlično znaju jezik i samo žele da podele svoje iskustvo o nekom putovanju ili nečemu što im se dogodilo. Već pri predstavljanju sebe na početku časa, pokažu vam kamerom kroz prozor svoje sobe i vi možete da vidite predivan Tajvan, Tajlandske bele plaže, Japanske vrtove ili ulice prepune ljudi u Koreji koji užurbano kupuju fast food i nekud odlaze.

Od poslednjeg mesta na listi do putovanja iz snova

Iskustva su različita, upoznaćete učenike različitih profila, ali ja uvek volim da se sećam dobrih razgovora i pozitivnih ljudi. Ovih dana naši razgovori su uglavom u vezi sa COVID-19 virusom koji je i krenuo iz Azijskih zemalja. Kod njih se situacija stišava, ali oni su puni razumevanja i saveta za nas.

Ovih dana učenika iz Italije i Španije nema, ali to je razumljivo s obzirom na stanje u njihovim zemljama. Jednom sam držala čas jednom biznismenu iz Italije koji se tek penzionisao. Pokazao mi je svoje imanje i vinograd koji je planirao da oživi te godine. Predivan proplanak, netaknuta priroda, vino i sir. Kakva divna penzija!

rad od kuce
Foto: Sikterbre

Rusi kao učenici su veoma poslušni, ali ono što će vam oni pokazati je zasigurno vodka! Nijedan dan tamo ne počinje i ne završava se bez ovog pića, dok Turci uvek pri ruci imaju ogromne količine čaja. To me je jako iznenadilo jer mi pijemo njihovu tursku kafu, a oni i ne toliko. Veoma su religiozni pa se može dogoditi da usred časa kleknu na pod kako bi obavili molitvu.

Tajland zvani raj

Brazil je na mene ostavio poseban utisak ali ono što sam saznala iz prve ruke od učenika, koji je uzgred pilot, jeste da u najlepšim gradovima Brazila uopšte nije sigurno! Jedan deo Rio De Ženeira je pun bandi i ne bi vam bilo prijatno da se tamo nadjete u gluvo doba noći. Pokazao mi je fotografije koje je slikao iz vazduha dok je pilotirao, zaista neverovatni prizori!

Jedan od omiljenih učenika bio mi je pukovnik Tajvanske mornarice. Zaista mi je bila čast da razgovaram sa ovim čovekom! Kako je najviše vremena provodio u bazi, samo to sam i uspela da vidim, ali moram reći da su njihovi vojnici veoma poslušni i da je svaki krevet uvek bio na mestu. Ovaj gospodin je uživao neverovatno poštovanje svojih podredjenih, a takodje i moje!

gospodja spark pidzama
Foto: Sikterbre

Jedne srede, počinje čas i čuje se gong! Nije mi bilo jasno o čemu se radi jer se učenici uglavnom javljaju iz svojih soba gde je mir i tišina. Ovaj put bio je to monah iz Budističkog hrama u Japanu. Isprva sam bila zbunjena, nisam očekivala da koriste internet, ali mi je onda on objasnio da su veoma moderni i da im internet služi za edukaciju. Imao je neobičnu odoru narandzaste boje i preko nje je nosio nekakvu crvenu tkaninu koja mu je išla samo preko jednog ramena. Kosu nije imao ni on, niti njegovi drugari koji su me pozdravili na kraju časa velikim aplauzom. 

Moja avantura, ja je zovem Maldivi…

Početak časa u kišnom Londonu takodje je bio interesantan. Pali se kamera, čuje se divan zvuk kiše i čuje se engleski akcenat, zatim se pojavljuje moj učenik iz Japana koji mi objašnjava da je na službenom putu i da neće moći da prisustvuje času danas ali da je želeo da mi pokaže ulice ovog prelepog grada. Divno iskustvo!

Sećam se jednog vrućeg letnjeg dana, preko 35 stepeni a ja sedim za računarom. Klima hladi ali sve mi se čini da se temperatura ne snižava, javlja se učenik direktno sa ležaljke na bazenu na Havajima! Okolo palme, konobari nose koktele a moj učenik ostavlja telefon na ležaljku da gledam kako skače u bazen. Ceo čas je protekao u opuštenom razgovoru o planovima za njegov odmor, a ja sam zaista uživala na Havajima i na momenat zaboravila koliko je bilo vruće u stanu. 

rad od kuce u pidzami
Foto: Sikterbre

I tako mi online profesori ne predjosmo ni kilometar fizički, ali zato smo proputovali čitav svet kroz naše male ekrane! Pored toga što imate priliku da upoznate nove ljude i vidite neka uzbudljiva mesta, ovo je sjajan način da usavršite svoj engleski jezik. Bonus je to što možete i da zaradite dosta novca, sve u svemu – ovo je jedan uzbudljiv hobi!

((Kafoholicarke.rs/ Gospodjica Spark)