sanja despotovic medenjaci
Na kafi sa...,  Uz kafu

Ova žena je čarobnica! Njena magija je najslađa na celom svetu

„Pronađi posao koji voliš i nećeš morati da radiš ni jednog dana svog života“

„Tamo su kuće od čokolade a prozori su od marmelade…“ Tako reče nekad Branko kockica a nama su njegovi stihovi idealni za predstavljanje naše drage čarobnice (kako je mi od milja zovemo), Sanje Despotović. Ona je velika kafoholičarka koja uz šoljicu omiljene kafe stvara mala jestiva umetnička dela. Njena magija su slatki ukrašeni medenjaci za sve prilike.

Uz prvi gutljaj kafe, Sanja nam potvrđuje da je njen posao najslađi na svetu.

„Da, to je zaista „najsladji“ posao na svetu! Toliko sladak da uživam svaki put u toj slatkoći ne gledajući na njega kao na posao, nego kao na relaksaciju i uživanje“, priča nam Sanja sa osmehom na licu.

medenjaci u tegli
Foto: Privatna arhiva/Sanja Despotović

5 kafa koje morate probati ove zime

Njena magija se nije desila slučajno. Od kad zna za sebe, volela je kreativne poslove.

„Oduvek sam volela ručni rad i posao gde mogu da ispoljim svoju kreativnost na jedan malo drugačiji način i jednog momenta sam samo odlučila da spojim slatko i korisno“, priseća se Sanja.

Nama amaterima, dok gledamo sa strane, šaranje medenjaka vrlo lako izgleda. Kako sam samo puna sebe zamislila da na kolaču nacrtam Deda Mrazovu glavu, jer „videla sam Instagramu, baš je lako“. 😀 Nakon prvog minuta šaranja sam shvatila da bi to bio neki Deda Mraz iz horor filma, pa je kolač ubrzo umesto Deda Mrazove glave postao Deda Mrazova kapa! Ni to nisam uspela baš najsjajnije da išaram 😀

novogodisnji medenjaci
Foto: Privatna arhiva/Sanja Despotović

Trakaste palačinke: Lako, može svako

Čak ni Sanji, koja je prava čarobnica za šaranje medenjaka, nekada treba dosta vremena…

„Zavisi od toga šta se radi i kakav medenjak se ukrašava. Ponekad se desi da jedan medenjak ukrašavam i više sati, ponekad za sat vremena mogu ukrasiti više medenjaka. Zaista zavisi od toga šta se radi, jer je potrebno da se glazura koja ide preko medenjaka suši ili da se radi postepeno iz delova“, otkriva nam Sanja i kaže da se ne može odlučiti za najzanimljiviji zadatak na kojem je radila.

„Ne bih ni jedan posebno izdvojila zato što je svaki rađen sa velikom pažnjom i ljubavlju da ispuni želju onome ko je poželeo baš takav medenjak. Ali posebno su mi dragi medenjaci koji nose lične poruke. Svakako su mi zanimljivi i junaci crtanih filmova, Jasmin iz Aladina, Frozen, Lion King itd..“, kaže Sanja, majstor svog zanata.

patrolne sape medenjaci
Foto: Privatna arhiva/Sanja Despotović

Što se kikseva tiče, ima ih ali nisu toliko strašni. 😀

„Hm, kiksevi… daaaa… desilo mi se da sam u sred šaranja medenjaka ostala bez glazure za šaranje. Sva sreća pa prodavnice rade i u vreme kad skoro svi spavaju“, nasmejano nam priča Sanja.

A tokom priprema, potpuno je normalno da po koji medenjak i nestane…

Naravno da pojedem! Sve pod izgovorom da moram da probam kakvi su ispali ovaj put…i tako svaki put“, kaže nam ova mlada žena i otkriva koji su to sastojci koji su nam potrebni ako se odlučimo za šaranje slatkih kolačića.

POSNI KEKSIĆI sa orasima spremni za manje od POLA SATA

unicorn medenjaci
Foto: Privatna arhiva/Sanja Despotović

„Medenjaci se ukrašavaju sa kraljevskom glazurom koja sa punim pravom nosi taj naziv: belance u prahu, šećer u prahu, limunkv sok i voda po potrebi do željene gustine, jestive boje, kesice za ukrašavanje i mnogo mašte.  Najvažnije u celom postupku je mnogoooo ljubavi, strpljenja i želje da na kraju vidite svoje delo„, kaže Sanja koja je na poslednjoj manifestaciji „Dani domaće kuhinje“ održala radionicu za sve mališane koji su želeli da nauče kako se šaraju kolačići. Ova manifestacija održala se peti put u Beogradu a sledeća nas očekuje već na proleće.

radionica saranje medenjaka
Foto: Privatna arhiva/Sanja Despotović

„Bilo je divno družiti se sa mališanima koji su bili oduševljeni radionicom. Šarali su medenjake sa osmehom na licu i svako je svoj poneo kući“, kaže Sanja i za kraj svima poručuje:

„Uvek radite ono što vam prija, u čemu uživate i začinite život sa mnooogooo ljubavi, zagrljaja i slatkih medenjaka“

(Kafoholicarke.rs/T. Gojković)