nemajka
Na kafi sa...,  Uz kafu

Majka koja sebe zove Nemajka je neverovatna žena koju mnogi obožavaju

„Žena, majka, nije kraljica“, to kaže sama za sebe, a prema našem skromnom mišljenju ona je jedna od omiljenih  mama na ovom našem online nebu.

Dame i gospodo kafoholičari, predstavljamo vam Ivanu Petrović, širokoj narodnoj masi poznatiju kao @nemajka.  Na samom početku da razjasnimo zašto se ova majka zove Nemajka?

„Zato što se svaka od nas u nekom trenutku osetila kao nemajka zbog komentara ili osude iz svoje okoline, društvenih mreža, bliže ili dalje rodbine… Zato što želim da idem u korak s vremenom, a živim u regionu gde se ljudi plaše napretka, i bilo čega novog. Zato što “izmišljam”, i ne radim baš sve isto kao što su radile naše majke i bake. Sve je iz ugla posmatrača. Nekome je sve ovo možda i premajkasto“, otrkiva nam Ivana koja je blog pokrenula 7 meseci nakon porođaja.

„Moram priznati da su me za to, pored drugarica, inspirisale i mameće grupe na Fejsbuku, razna pametovanja i “neće ništa da mu fali” stavovi“, kaže Ivana.

Trudnica treba da jede za dvoje: Istina ili babska priča?

nemajka
Foto: Violeta Stanković

Na komentar da jedna od omiljenih mama na Instagramu, reagovala je skromno ali nam je i otkrila da je to za nju velika odgovornost.

„Nisam sigurna da li spadam u jednu od omiljenih (mada znam da me moji pratioci vole, a volim i ja njih), ali svakako osećam veliku odgovornost i pazim šta delim; trudim se da iskoristim Instagram popularnost da pišem i o bitnim stvarima i dizanju svesti na razne teme, bilo da su roditeljske, ili neke druge“, naglašava ova mlada dama.

Njeni stavovi često se razlikuju od većine ali hejtera nema u velikom broju.

„Iskreno, nema ih toliko koliko sam očekivala. Ostali su na Fejsbuku, izgleda (tamo je zaista daleko neprijatnija atmosfera). Postoje provokatori, ali “ignore” je iz raja izašao. Različita mišljenja i argumentovane diskusije su uvek dobrodošle, a sve degutantnije od toga eliminišem. Moj profil, moja pravila. Mnogo sam opasna, grrrr (a zapravo, mijau)“, priča nam Ivana koja podržava mame da budu svoje i durgačije.

nemajka
Foto: Violeta Stanković

„Nisam do sada primetila da mi iko zamera (e sad, to što ja ne primećujem, ne znači da ih nema – sigurno ih ima), ali definitivno me ne prate majke koje se isključivo deklarišu kao “žene, majke, kraljice”. Jednostavno, ne govorimo istim jezikom, i to je u redu. Ne podržavam forsiranje svepostizanja, pogotovo na društvenim mrežama. Mnoge žene su tu da odmore mozak, a ne da im neko nabacuje krivicu ili stvara komplekse (što je posebno lako kod sveže porođenih žena). Takođe, ne podržavam stavove u kojima se majka predstavlja kao mučenica, žrtva, i neko ko asocira na velika odricanja, niti mi je simpatično kada se roditeljstvo predstavlja kao neka surova kazna. Roditeljstvo nije lako, ali je lepo„, ističe Ivana.

Ova naša Nemajka posebno mišljenje ima o fenomenu zvanom „mameće grupe“ koje je svojevremno napustila jer su, kako kaže, postale toksične.

„Kako vreme odmiče, sve mi je više žao žena koje se takmiče, raspravljaju, svađaju, jer to uglavnom znači da nešto ne štima u privatnom i realnom životu: neskladan brak, život u zajednici, finansijska situacija, ili prosto – dosada, sve ovo može uticati na ispoljavanje agresije na društvenim mrežama. Toliko sam se bila uvukla u sve to, da sam postala prilično isfrustrirana i svaki dan sam sama sebi zahvalna, što sam se na vreme iščupala iz tog začaranog kruga frustracije i nadmetanja„, priča nam Ivana i sa osmehom otkriva da u vrtiću u koji idu njena deca, nema vajber grupa.

„Ha! Mnogo mi je lepo 😀 Male su grupe i nema potrebe za tim. Znam da su sada aktuelne i školske vajber grupe. Recimo da ću misliti o tome kada na njih dođe red“, oduševljeno nam priča Nemajka. 😀  

nemajka
Foto: Violeta Stanković

Ova mlada mama, blog piše godinama, susreće se sa raznim komentarima a najviše voli kada čitaoci prepoznaju njenu iskrenost.

„Dan mi ulepša kada mi se javi žena i kaže da joj je neko moje iskustvo pomoglo, ili da se “probudila” na neku temu. Tada stvarno osetim da sve ovo što radim nije uzalud. Negativni komentari koje dobijam se uglavnom svode na neke histerično smešne predrasude, a najviše na osnovu imena mog profila: neke gospođe dođu do zaključka da sam neuredna, zapuštena, da deci za ručak dajem slatkiše, da redovno jedemo u Meku (koji volim, ali – dajte,ljudi), da mi deca po ceo dan gledaju crtaće… i ovo mi je sve presmešno. Dešava se da pokušaju da me uvrede sa “Nisi bez razloga izabrala ime Nemajka” (lol). Takođe, svako malo poneka žena dobije inspiraciju da piše o terminu nemajka, jer ne razume ironiju, sarkazam, satiru. I to je u redu, nismo svi rođeni sa genom za humor“, kaže Nemajka čiji humor mnogi obožavaju i koja nas često nasmeje originalnim pitalicama koje postavlja na svoj Instagram story.

„Srce mi je puno kada mi neko piše u inboks i kaže kako se ismejao. Zaista me takve stvari ispunjavaju. Ako sam nekome makar malo popravila/ulepšala dan, nešto radim kako bi trebalo. Inspirisana sam što Instagramom, što svojom svakodnevicom“, otkriva nam ova mlada žena.

nemajka
Foto: Violeta Stanković

Ivana se sa porodicom zbog suprugovog posla, preselila u Niš iz Beograda a promena joj, kaže, nije teško pala.

„Za mene je to bila lagana tranzicija. Nedostaju mi porodica i prijatelji. Grad kao sam mi ne nedostaje, jer mi je prag tolerancije za saobraćajne gužve i nepostojanje dobrog javnog prevoza nepostojeći. Niš je mali grad, praktično svuda idem peške, sve mi je na dohvat ruke. Manji gradovi, i manje sredine su za porodice s malom decom raj. U Nišu se družimo se sa muževljevim kolegom koji je iz istog razloga došao u Niš, imam Anu, koju sam upoznala zahvaljujući Instagramu (i deca nam se divno slažu), a ovde imam i sestru od tetke. Definitivno nismo sami, a ni usamljeni“, priča nam Ivana koja je pored svih obaveza, ozbiljno rešila da završi fakultet na kome joj je ostalo još samo par ispita.

„Uh, tih 5 ispita, tako sam blizu, a tako daleko! Bilo bi idealno da učim noću, kada deca odu u krevet, ali imam “problemčić” zvani mlađano dete, koje se od rođenja budi po 7-8 puta noću i traži da sisa. Iskreno, iscrpljena sam kada dođe veče. Uveče ne mogu da učim. On kreće u vrtić pa ću se maksimalno posvetiti tome. Ženama koje nemaju mogućnost za vrtić, ili jednostavno to nije njihov izbor, mogu da poručim da uče kada mogu. Nekome odgovara da uči dok se dete igra pored njih, nekome dok dete spava preko dana (opet, ovo moje spava samo sat vremena danju). I sad, sve ovo zvuči kao gomila izgovora – da, to su i izgovori, a i moj izbor. Mogla bih da učim noću, ali mislim da sam svojoj deci prvenstveno potrebna zdrava, pa onda sve ostalo. Ali sada u martu se bacam u akciju. Da on spava po celu noć, sigurna sam da bih imala mnogo više energije da svako veče učim od 21h. To bi bilo idealno“, planira Ivana koja je svakodnevno okružena sa tri muškarca i odlično izlazi na kraj sa njima.

Plata domaćice duplo veća od prosečne plate u Srbiji?

nemajka
Foto: Violeta Stanković

„Odrasla sam u kraju gde je bilo mnogo više dečaka nego devojčica, i takva sam, pomalo muškobanjasta. Pitajte me kako izlazim na kraj sa nekim ženama – mnogo teže nego s ova moja tri kauboja„, šarmantno nam odgovara Ivana.

Kada ima slobodno vreme, voli da gleda serije a sa nama je podelila i tri omiljene:

  1. Annie with an “E” – ekranizacija romana “En iz Grin Gejblsa” iz 1908.godine, autorke Lusi Mod Montgomeri
  2. Outlander – ekranizacija serije romana “Tuđinka”, autorke Dijane Gabaldon
  3. Toys That Made Us/Movies That Made Us, mini serije o igračkama i filmovima koje su oblikovale istoriju.
nemajka
Foto: Violeta Stanković

Ivana obožava da pije naš omiljeni crni napitak a evo i kako izgleda njen ritual:

„Smućkam komada 2 za supruga i mene, on eksira kao da sutra ne postoji i ode na posao, a ja svoju pijem još sat vremena, nekad uz skrolovanje Instagrama, nekad uz jurcanje oko dece, kako mi prilike dozvole“, otkriva nam naša draga kafoholičarka i poručuje svima:

„Uvek je pravo vreme za kafu. Ok, nije uvek. Nemojte je piti posle 5, osim ako baš želite da vampirišete do duboko u noć“

(Kafoholicarke.rs/T. Gojković)