Kako da

Kako da UŠTEDITE kupujući

Da li posedujete stvari koje nikada niste obukli? Ne možete da zatvorite ormar a kada krenete negde “nemate šta da obučete”? Da li vam je žao da se odvojite od stvari koje ne nosite dugi niz godina? Ako je vaš odgovor “DA” bar na jedno od ova tri pitanja onda je tekst pisan baš za vas. Na osnovu ličnog iskustva delim sa vama savete kako da UŠTEDITE KUPUJUĆI!

Od kada znam za sebe želela sam da budem jedinstvena i imala sam specifičan stil (koji je za mene tada bio savršen a sada se tome često smejemo). Reći ću vam samo da pantalone sa resama koje sam nosila na maskenbalu su inače pantalone sa proslave mog rođendana :D. Bilo je tu svega… zmija, krzno, perje, lanci, šljokice, čarapice na sandale… ali sve to bez trunke vulgarnosti, pa taj stil možemo nazvati pristojna ekstravagancija :D.

Često znam da kažem da je razredna “ubila” moj stil jer nakon informativnog razgovora gde mi je rečeno da moja garderoba “iritira” profesore (iako opet napominjem da nikada nisam bila vulgarna i kao mala znala sam gde se šta nosi) ja sam postala dosadna (samo u modnom smislu :)) .

Foto: Pixabay

Međutim i nakon što je moj stil postao dosadan ja sam kupovala stvari u ogromnim količinama… Naime, koristila sam svaku priliku da kupim nešto a svaki raspust bih provodila kod bake i deke u Francuskoj gde sam maksimalno koristila sniženja i kupovati sve što vidim :D. Bilo mi je bitno da imam mnogo stvari kako bih imala što više kombinacija a pritom ne razmišljajući o kvalitetu i o tome da li mi to stvarno treba.

Kako je vreme prolazilo ja sam sve češće koristila onu čuvenu frazu “nemam šta da obučem”, bez obzira na to što mi je ormar bio pun od poda do plafona, pa sam rešila da nešto promenim (nemojte misliti da se ovo može uraditi preko noći ali vredi raditi na tome, verujte mi):

  1. Izbegavajte odlaske u tržne centre

Ovo je prvi i osnovni korak. Za početak morate smanjiti kupovinu a kako ćete to bolje uraditi nego što ćete sebi onemogućiti da budete u kontaktu sa vašom potencijalnom garderobom. Kako vreme bude prolazilo, navika zvana „impulsivna kupovina“ će se smanjivati a vi ćete imati sve manju želju za šopingom.

Foto: Pixabay

2. Čišćenje ormara

Umesto tržnih centara posećivaćete svoj ormar! Ovo je sjajna prilika da vidite šta vi tu zapravo imate i da uradite generalno „čišćenje“. To može biti dobro i za vas a i za nekoga kome je ta garderoba potrebnija nego vama. Sve što dugo niste nosili znači da ga verovarno nećete ni nositi te je vreme da se iz vašeg preseli u neki drugi ormar (naravno ako je garderoba upotrebljiva a ako nije zna se gde joj je mesto). Čišćenje možete pretvoriti u zabavu tako što ćete pozvati prijateljice koje će vam pomoći u odlukama (šta zadržavate a šta ne) jer svaki početak je težak i podrška je uvek dobrodošla.

Foto: Pixabay

3. Napravite kombinacije

Znam da ovo oduzima mnogo vremena u startu ali na duže staze će vam sigurno olakšati život. Tako ćete znati šta je to što vam tačno treba da kupite kako biste upotpunili kombinacije i tada će svaka stvar koju poseduje imati svoju namenu. Ako mudro budete razmišljali bićete osoba koja ne upotrebljava rečenicu „nemam šta da obučem“ jer ćete već unapred imati osmišljenje kombinacije koje će vam uštedeti i vreme i novac a vreme je novac tako da ste u tom slučaju u dobitku.

Foto: Pixabay

4. Manje je uvek više

Pri kupovini neka vam bude važan kvalitet a ne kvantitet. To ne podrazumeva da morate izdvojiti mnogo novca za to već ćete samo morati malo da porazmislite pre kupovine. Npr. na sniženju ste uočili dva džempera sa istom cenom a različitih materijala i šta onda? Porazmislite malo da li će vam i nakon dve sezone nošenja oba biti kao novi ili će jedan od njih biti “ispupoljčen” pa nećete uspeti da ga sredite ni sa najboljom mašinicom za „šišanje“. U tom slučaju uzmite samo jedan džemper ali ćete njega moći da nosite i sledeće godine a u vašem ormaru nećete sakupljati stvari koje nisu, kako bi kod mene u kraju rekli, „za u narod“ :D.

Foto: Pixabay

5. Uštedite kupujući

Pamet u glavu i pre nego što kupite i najmanju sitnicu promislite da li vam to zaista treba! To vam možda u tom trenutku ne predstavlja neki veliki trošak ali na duže staže se isplati. Odvojite sa strane taj novac svaki put kada ste hteli da kupite nešto a niste i od njega kupite nešto što vam je zaista potrebno… i tako ćete uštedeti kupujući.

Foto: Pixabay

Kvalitetnija garderoba, sređen ormar, uvek znate šta da obučete i ono što je najbitnije znate da prepoznate trenutak kada je pravo vreme da se od nekih stvari oprostite, zvuči nemoguće ali nije :).

Ako imate još nekih korisnih predloga pišite nam u komentaru ili na instagram profilu @kafoholicarke.

(Kafoholicarke.rs/B. Janković)

Коментари су искључени на Kako da UŠTEDITE kupujući